În anii 90 era o mare performanță să ajungi student la drept sau la studii economice. Erau cele mai căutate discipline universitare, iar concurența era acerbă.
Mădălina Soare își amintește cât de greu i-a fost să intre la Academia de Studii Economice:
„În 1990, erau 13 pe un loc pentru a intra la Facultatea de Cibernetică din cadrul ASE, iar notele de admitere erau peste 9. Toți cei care intrau la această facultate făceau meditații încă din timpul liceului, dar asta nu pentru că nu se învăța în liceu, ci pentru că era o concurență acerbă pentru a intra la facultate. Facultatea a durat cinci ani, plus un an de master. În anul doi au rămas repetenți jumătatea din studenții acelei serii. Din 250 de studenți au rămas doar 130”, povestește fosta studentă pentru Newsweek.
Au trecut anii, iar numărul studenților a scăzut an de an. Natalitatea s-a prăbușit, examenul de bacalaureat a devenit mai greu de trecut după introducerea camerelor video. După aderarea la UE, 4 milioane de români au plecat din România. Copiii lor fac școli în alte țări. În plus, alte specializării domină preferințele tinerilor: IT, comunicare, telecomunicații, robotică etc.
De aici, numărul viitorilor studenți a scăzut drastic.
Examenul de la ASE din 2022 a avut două etape
Primul hop de trecut a fost redactarea unui eseu motivațional în urma căruia erai declarat admis sau respins. Documentul AICI
Art. 7 (1) Admiterea se face strict în ordinea descrescătoare a mediei de concurs, în corelație cu prioritățile precizate de candidat, în limita locurilor prezentate în oferta educațională pentru anul universitar 2022-2023.
(2) Candidații vor încărca pe platforma admitere.ase.ro Eseul motivațional privind alegerea ASE și a programului de studii (prima opțiune), datat și semnat.
Acesta va fi evaluat prin calificativul admis/respins.
Urmează un concurs, dar care este de fapt o ierarhizare în funcție de media de la bacalaureat și cele din liceu.
„Art. 25 Admiterea la studiile universitare de licență, organizate la forma de învățământ cu frecvență,se face prin concurs, pe baza mediei generale de admitere, calculată ca medie ponderată între media obținută la examenul de bacalaureat (ponderată cu 70%) și media anilor de studii (ponderată cu 30%).
Art. 26 (1) Ierarhizarea candidaților, care au obținut calificativul admis la eseul motivațional, în vederea repartizării pe programe, se face în funcție de media generală de admitere și în ordinea opțiunilor precizate de candidat pe platforma admitere.ase.ro.
Un candidat va fi repartizat la o singură facultate, la un singur program de studii și la o singură formă de finanțare, indiferent de numărul opțiunilor sale. Excepție fac olimpicii internaționali care îndeplinesc cerințele art. 23, lit. c) din prezenta metodologie”, potrivit universității.
Și la construcții se intră ușor
Newsweek a scris despre modul mult mai relaxat în care s-a intrat la mai multe facultăți anul acesta. În 1999 dădeai test de competență lingvistică și examene la mate și fizică, acum intri și cu BAC-ul. Un absolvent de acum 20 de ani al acestei facultăți ne spunea că „admiterea la Universitatea Tehnică de Construcții București – Facultatea de Inginerie în limba engleză (FILS) s-a făcut și doar cu BAC-ul.
Conform regulilor de admitere la FILS 2022 din cadrul UTCB, „media generală de admitere la ciclul universitar de licență se calculează ca medie ponderată între nota de la examenul de bacalaureat la una din probele de matematică, fizică, informatică, chimie, economie, la alegerea candidatului – pondere 50% și media generală a examenului de bacalaureat – pondere 50%. Candidații pot opta ca media de admitere să fie media de la examenul de bacalaureat”.
În 1999, însă, când am dat eu la FILS, admiterea era serioasă. Dacă la alte facultăți din cadrul UTCB concurența nu era mare, la FILS, la „Departamentul de limba engleză” care nu avea decât vreo 30 de locuri disponibile iar predarea se face aproape 100% în engleză, în 1999, au fost 7-8 studenți pe loc”.
Newsweek România a scris despre eliminarea oricărui standard academic la admiterea în multe din universitățile private.
Citește și: Universitatea privată pregătită de închidere i-a avut profesori pe Udrea, Năstase, Corlățean
Înscrierile online la Facultatea de Drept a Universității Constantin Brâncoveanu s-au făcut în doi pași care țin doar de completarea unor formulare. Și unul preliminar care înseamnă crearea unui cont, procedură care nu vă ia mai mult de 30 de secunde.
Citește și: Cu diploma de BAC intri la ce facultate poftești. Sunt locuri epuizate la Drept? „Cazi” la Economie
Universitatea privată Atheneum este una din cele mai slabe din țară. Ea ocupă locul 73 din cele 75 de universități monitorizate de „2022 Romanian University Ranking”. Universitatea a anunțat că organizează admitere, deși admitere e mult spus. Se intră cu buletinul.
Citește și: Student la „minut”. Universitatea privată la care intri cu 6 la BAC, un dosar plic și trei poze
Universitatea Europeană Iosif Constantin Drăgan este ultima în clasamentul din România, potrivit Top Universities in Romania. Universitatea apare pe poziția 74. Pentru a intra la una din specializările universității e suficient să fi luat nota 6 la bacalaureat și apoi ești declarat admis unde vrei la drept sau la economie.
Citește și: Ai luat 6 la BAC? Ești intrat la universitatea miliardarului Constantin Drăgan la drept sau economie