Elevii, privați de „Programul cornul și laptele” și de burse

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.09.2018 - 16:41
Inquam Photos / Cornel Putan

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România, Iulian Cristache, lansează acuzații extrem de grave la adresa autorităților locale și guvernamentale.

SHARE

Programul „Cornul și laptele” nu se derulează în toate unitățile școlare deoarece licitațiile nu au fost făcute la timp. De asemenea, numeroase autorități locale nu au mai găsit bani pentru plata burselor elevilor cu media generală de peste 8.50. Acest lucru se întâmplă cu precădere în mediul rural după cum a precizat Iulian Cristache pentru Newsweek România.

O situație care se repetă anual

„În ceea ce privește Programul cornul și laptele, autoritășile sunt mereu luate pe nepregătite. Licitațiile care trebuiau începute în urmă cu mai multe luni nu au fost demarate. În alte cazuri, suntem în faza contestațiilor. Uneori, procedurile au fost încetinite de birocrație. 

Din păcate, mulți copii nu beneficază de acest program care, mai ales în mediul rural, ar putea să sprijine familiile nevoiașe. Prin intermediul Programului Cornul și laptele s-ar putea reduce abandonul școlar. Vorbim de o meteahnă care se întâmplă anual. Statul ar trebui să intervină astfel încât aceste acțiuni să fie începute din timp”, explică Iulian Cristache.

E greu de precizat numărul exact al copiilor care nu beneficiază de acest Program. Primăriile nu reclamă, oficial, lipsa Programului „Cornul și laptele” deoarece nu vor să supere Consiliile Județene, entitățile care răspund de aceste programe. Dar, numeroși părinți au confirmat lipsa Programului lapte și Cornul.

Un număr de 3 milioane de elevi ar trebui să beneficieaze de programul Cornul și laptele în școli.

Bursele, la mâna primarilor

Cu excepția Bucureștiul și a câtorva mari orașe care își permit și respectă legea, în mediul rural bursele de merit pentru elevi nu se acordă. Elevii care au media peste 8.50 ar trebui recompensați din fonduri locale.

„Nu vorbim doar de o lipsă de finanțare, dar și de rea credință. În extrem de multe localități din mediul rural, primăriile nu plătesc deloc aceste burse. Unele Consilii Locale au decis să  ofere burse doar de la 9 sau 9,50 în sus”, ne-a precizat Iulian Cristache. Acesta spune că legea precizează că toate Consiliile Locale „pot” oferi aceste burse, iar primarii interpretează acest cuvânt î sensul de „opțional”. Astfel, primăriile de la sate nu oferă burse copiilor. Iulian Cristache lansează un apel părinților să se adreseze Consiliilor Locale pentru a cere acordarea burselor.   

Vom reveni cu o actualizare a situației.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -