„Copiii rămân, așa cum s-a întâmplat de-a lungul pandemiei, cu un risc mult mai mic de a se îmbolnăvi grav de pe urma infectării cu coronavirus, mai ales în comparație cu adulții vaccinați. Dar, creșterea recentă a infectărilor în rândul celor mai tineri ne aduce aminte de vorba conform căreia un risc mai mic nu înseamnă că nu există niciun risc.
Citește și: Grav: infecțiile COVID, creștere de opt ori în ultima lună. De trei ori mai mulți pacienți la ATI
Având atât de mulți copii nevaccinați și o tulpină a virusului mai agresivă, trebuie să ne fie clar că Delta reprezintă un pericol mai mare pentru toată lumea. Ceea ce înseamnă că reprezintă un pericol mai grav și pentru copii”, scrie The Atlantic care crede că Delta este „o veste proastă pentru copii”.
Copiii (în special cei sub 12 ani pentru care nu există vaccin aprobat) pot fi protejați prin vaccinarea celor care îi înconjoară. Iar profesorii sunt printre cei mai apropiați de copii.
60% din profesorii români, vaccinați anti-Covid. Peste Serbia și Bulgaria, sub Italia și Spania
Recent, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că „avem profesori vaccinaţi în proporţie de peste 60%, mai mult decât dublu faţă de media naţională”.
Citește și: EXCLUSIV Ghinea vrea să toace 29 de milioane euro pe propaganda PNRR, deși programul nu este aprobat
Portalul Balkan Insight a publicat, zilele trecute, o analiză legată de modul în care se desfășoară imunizarea în Balcani.
„Ministrul Educației din Macedonia de Nord a declarat că speră să deschidă toate școlile pe 1 septembrie, dar se pregătește și pentru alte scenarii pe fondul unei noi creșteri a infecțiilor… Acesta a spus că aproximativ 60% din cei 31.500 de profesori și personal auxiliar au fost vaccinați.”
„Ministerul Educației din Serbia spune că 50% dintre educatori și profesori au fost vaccinați.
Cu toate acestea, nu a emis o decizie finală cu privire la noul an școlar. Decizia cu privire la modul de organizare a cursurilor de la 1 septembrie va fi luată în consultare cu personalul de criză”.
„Ministerul Educației din Croația nu și-a anunțat încă planurile pentru anul școlar.
În urmă cu o lună, ministrul Radovan Fuchs a cerut întregului personal din școli să fie vaccinat împotriva COVID, subliniind că toată lumea trebuie să facă tot posibilul pentru ca orele să aibă loc la interior și numai în cazuri excepționale online.
Pe 14 iulie, Fuchs a declarat că 65% din personalul din învățământul superior și din instituțiile științifice este vaccinat; procentul pentru personalul din școlile primare era mai mic, de 48%.”
Anul școlar începe de obicei în Albania la jumătatea lunii septembrie. Dar autoritățile intenționează să înceapă cu două săptămâni mai devreme, pentru recuperarea materiei din perioada în care s-a predat online.
În Bulgaria procentul profesorilor vaccinați este de 41%.
Vaccinarea pare să meargă mai bine în Occident.
Ministrul Educației din Spania, Jean-Michel Blanquer, a admis posibilitatea de a obliga profesorii să se vaccineze în cazul în care procentul de vaccinați, în prezent de 80 la sută, nu se apropie de 100 la sută, scrie editionmedica.
Ministrul italian al educației, Patrizio Bianchi, a declarat într-o conferință de presă că peste 86 la sută din personalul din școli a fost vaccinat și că procentul se apropie de 90%, scrie france24.
În Marea Britanie, peste 85% dintre profesori au fost vaccinați. În SUA procentul este de 90%, dar cifra a fost contestată. Directorul Institutului pentru Alergii și Boli Infecțioase al SUA, Anthony Fauci a cerut ca profesorii să fie vaccinați obligatoriu.