5.000 lei amendă părinților care nu semnează contractul cu școala. Noi obligații ale părinților

DE Florentina Enache | Actualizat: 13.06.2024 - 13:51
5.000 lei amendă părinților care nu semnează contractul cu școala. Noi obligații ale părinților - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

5.000 lei amendă părinților care nu semnează contractul cu școala. Ce noi obligații vor avea atât părinții, cât și școlile?

SHARE

Noul contract educațional pe care îl vor semna părinții va cuprinde alte prevederi, printre ele numărându-se și responsabilitatea acestora de a se prezenta la ședințe și de a asigura ținuta decentă a copiilor, la școală.

5.000 lei amendă părinților care nu semnează contractul cu școala. Ce noi obligații vor avea părinții?

Varianta noului contract educațional, prezentat în proiectul noului Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), a fost pus în consultare ieri, de către Ministerul Educației, conform Edupedu.ro.

Citește și: Ministerul Educației vrea să-i învețe pe elevi cum să-și gestioneze banii. Ce planuri se propun

Nerespectarea obligațiilor asumate de părinți va fi verificată de către inspectoratele școlare și nu de către comitetele de părinți, cum a fost până acum.

Proiectul pentru noul contract educațional prevede că refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau de către directorii școlii se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau, în cazul directorilor, cu prestarea unei activități în folosul comunității. 

Citește și: Cum vrea Ministerul Educației să combată violența în școală? Care e planul?

Ce obligații noi au părinții?

Contractul educațional prezentat prin proiectul ROFUIP 2024 propune unele obligații noi pentru școli și pentru părinți.

Părinții sunt obligați să participe on-line sau fizic, la ședințele de consiliere parentală și la ședințele cu părinții și să asigure ținuta decentă a copilului, la școală.

Citește și: Câți bani primește un profesor care corectează lucrările la Bac sau la Evaluarea Națională

De asemenea, părinții trebuie să asigure comunicarea continuă și deschisă cu personalul unității de învățământ în vederea asigurării participării, în condiții optime, a copilului/elevului la procesul educațional.

Părinții trebuie să-și exprime acordul cu privire la prelucrarea datelor personale ale copilului minor, precum și acordul cu privire la oferirea serviciilor de consiliere școlară copilului.

Ce obligații noi au școlile?

Unitățile de învățământ vor fi obligate să solicite implicarea părinților și a elevilor în stabilirea disciplinelor opționale, precum și să ofere informații periodice părinților, cu privire la rezultatele școlare și comportamentul elevului.

Citește și: Rafila crede că problema obezităţii în rândul copiilor ţine de educaţie: „Orele de sport sunt mici”

De asemenea, unitățile de învățământ sunt obligate să solicite acordul părinților sau tutorilor legali cu privire la fotografierea și supravegherea audio și/sau video a copilului, în timpul programului școlar, precum și la stocarea imaginilor și a înregistrărilor rezultate.

Școlile mai sunt obligate și să „înregistreze la secretariatul unității de învățământ orice sesizare cu privire la faptele care constituie abatere disciplinară, săvârșite de personalul de conducere, didactic, didactic auxiliar și administrativ angajat, precum și cele referitoare la încălcarea de către elevi a prevederilor Statutului elevului și ale regulamentelor școlare în vigoare”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te