Acest lucru urmează să se întâmple din septembrie 2023, a anunțat ministrul.
Citește și: Lipsa de turiști din Mamaia schimbă planurile afaceriștilor. Hotel, transformat în bloc de locuințe
Ministrul a mai precizat că „E nevoie de resurse pentru educație. Aceste legi ale Educației au un impact bugetar de 90% față de investițiile în educație de acum. Iar acum, când vorbim, fără să luăm în calcul până PNRR, investițiile în educație sunt 41 miliarde de lei – 30 de miliarde bugetul Ministerului Educației și 11 miliarde alte bugete. Impactul acestor noi legi ale Educației este bazat, în situația de acum, pe 90% (n. red. creștere). 90% înseamnă 77 miliarde lei de la 41 miliarde, sumă care este necesară în anul 2027, când toate măsurile prevăzute de acest pachet legislativ ar trebui să fie finanțate. Va fi un impact major încă de la 1 ianuarie 2023, pentru că sunt și măsuri care intră, conform acestor legi, dacă vor fi adoptate și sunt convins că vor fi adoptate anul acesta, vor trebui să aibă acoperire bugetară încă din 2023”.
Vom asista la o creștere a salariului net al unui debutant cu 1.000 de lei.
Cîmpeanu, în urmă cu 10 zile: „începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizaţia de hrană Înclusă. Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20 la sută. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20 la sută, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga.
Dar baza, minimum este cel care l-am zis, 2.597 lei”, a declarat ministrul.
E o creștere de 1.000 lei. Creșterea a fost confirmată în momentul în care Cîmpeanu a anunțat noile legi ale Educației. „E important de reținut că va crește cu 43% salariul profesorilor debutanți, iar salariul mediul brut din Educatie va ajunge la la 9.500 lei”.
Profesorii români vor câștiga mai bine decât cei din regiune
Și profesorii din Ungaria se plâng că sunt extrem de prost plătiți și doar din 2023 vor avea o creștere mai consistentă a salariului. În prezent, salariul minim este de 167.000 HUF (464 euro), scrie dailynewshungary.com.
Citește și: Funeriu: E nevoie de profesori bine plățiți, an școlar mai lung. Soluție pe cont propriu: meditații
Salariile profesorilor cresc, în Ungaria cu 10% anul acesta. Sursa citată scrie că „un sondaj realizat la începutul anului 2021 a arătat că asistentele medicale, asistenții sociali și profesorii se află pe primul loc pe lista celor mai prost plătite profesii”.
Bulgarii, mai generoși cu profesorii
Salariile profesorilor din estul Europei sunt mici în comparație cu cele oferite în statele occidentale. „În patru state membre ale UE (Bulgaria, Ungaria, Polonia și România), salariul mediu al profesorilor debutanți este sub 9 000 euro pe an brut. Niveluri salariale la fel de scăzute pot fi găsite în Albania, Bosnia și Herţegovina, Macedonia de Nord, Serbia şi Turcia”, se arată într-un raport numit „Teachers' and School Heads' Salaries and Allowances in Europe”.
Nici Polonia nu oferă salarii foarte mari pentru profesorii debutanți: 3.000 de lei brut pentru profesorii debutanți cu contract.
Salariul profesorului debutant a crescut în ianuarie 2021 la 1.260 BGN, (3.180 lei) anunța ministrul Educației din Bulgaria de la acea vreme Krassimir Valchev.
În 10 ani, salariul mediu al profesorului a crescut cu 400%. De la aproximativ 450 de leva în 2009, la 1750 (4.400 lei brut) în 2021, când va fi mai mare decât media națională de 1500 de leva.
Citește și: Fenomen: Elevi de etnie maghiară, cu note mari la limba maternă, au luat 2 și 3 la română la BAC
Printre statele cu cele mai mari salarii în învățământ este Olanda. Profesorii debutanți primesc un salariu brut anual de 40.723 euro.
În Franța, un învățător debutant câștigă un salariu brut anual de 26.839 euro.