România ar urma să înregistreze în următorul sezon agricol, care va începe la date 1 iulie 2025, cea mai mare recoltă de grâu de după 1997, arată datele unei firme de consultanţă.
Se așteaptă ca România să înregistreze în sezonul următor cea mai mare recoltă de grâu, din înregistrările care datează din anul 1997, pregătindu-se pentru încă un an ca unul dintre principalii exportatori din Europa.
Producția este de așteptat să ajungă la 12,2 milioane de tone, pentru sezonul 2025 - 2026, care începe în iulie, precizează compania de consultanţă, într-o prognoză după un tur al culturilor, la începutul lunii iunie.
Vom mânca pâine ieftină din acest motiv. De ce are România anul acesta noroc?
Comparativ cu o producție estimată la 10,2 milioane de tone, în sezonul actual, Creșterea producției vine ca urmare a randamentelor mai bune la hectar și a unei suprafețe plantate mai mari, se arată în raport.
Rolul României pe piața globală a grâului a crescut, o dovadă fiind faptul că operatorul bursier american CME Group Inc. utilizează prețurile din porturile românești.
Citeşte şi: Cum arată cea mai veche bucată de pâine coaptă, cu drojdie? A fost făcută acum 5.000 de ani
Dar și pe cele din vecina Bulgaria, pentru noul său contract futures pentru grâul din Marea Neagră, după ce tranzacțiile pentru precedentul contract au fost suspendate, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina.
Fermier ţinând în căuşul palmei grâu, între mai multe tipuri de pâine - Foto: Freepik/CC0
În sezonul actual, livrările românești de grâu se situează peste principalul exportator obișnuit al Uniunii Europene, Franța, potrivit datelor Comisiei Europene, colectate de la începutul sezonului, până în luna aprilie, conform Mediafax.
Citeşte şi: România, lider la exporturile de cereale în Europa. Comerțul agricol european, în scădere abruptă
„Recolta de grâu din România este de așteptat să înceapă în termen de patru săptămâni, în funcție de regiune, mai târziu decât anul trecut, deoarece vremea mai rece a încetinit dezvoltarea culturilor”, potrivit perspectivei.
Cu toate acestea, „vremea este prognozată mai uscată și mai caldă în următoarele săptămâni, normală pentru România și care nu prezintă niciun risc pentru culturile aflate în stadiile finale de dezvoltare”.