Cum arată cea mai veche bucată de pâine coaptă, cu drojdie? O bucată de pâine veche de 5.000 de ani, descoperită în situl de excavare Küllüoba Höyüğü din districtul Seyitgazi din Eskișehir, Turcia, a fost prezentată în timpul deschiderii Zilei Internaționale a Muzeelor la Muzeul de Arheologie ETİ.
Cum arată cea mai veche bucată de pâine coaptă, cu drojdie? A fost făcută acum 5.000 de ani
Pâinea este primul exemplu cunoscut de pâine cu drojdie, coaptă, datând de aproximativ 5 000 de ani.
Municipalitatea produce o pâine bazată pe ingredientele descoperite în pâinea antică și le pune în vânzare.
„Scopul nostru este împărtășirea valorilor culturale în societate și să le ducem până la un punct în care să putem obține beneficii economice din turismul cultural”, a declarat guvernatorul Hüseyin Aksoy.
Citește și: Cele mai vechi rețete de mâncare din lume au 4000 de ani. Conțin indicații pentru ciorbe și tocănițe
„Am întâlnit o pâine arsă la pragul casei îngropate, care este rar întâlnită în săpături”, a declarat și profesorul Murat Türkteki, șeful săpăturilor de la Küllüoba. Acesta a furnizat măsurători ale pâinii, precizând: „Are 2,5 centimetri grosime și 12,5 centimetri lățime”.
„Examinările microscopice au arătat că pâinea a fost coaptă rapid, arsă și, de asemenea, fermentată”, a explicat Türkteki, citat de jpost.com.
Bucata de pâine veche de 5.000 de ani - Foto: jpost.com
„Am stabilit că pâinea a fost coaptă la 150 de grade și peste. Am identificat tipul de grâu din pâine, întâlnind grâu emmer, care există încă, dar este produs foarte puțin”.
El a adăugat: „Grâul emmer constituie aproape 90% din pâine, dar în bucăți mari”. El a mai raportat că, pe lângă grâul emmer, au fost găsite linte în pâine.
Expoziția de la Muzeul de Arheologie ETİ, intitulată „Drojdia timpului”, prezintă pâinea veche de 5.000 de ani din movila Küllüoba, dar și alte artefacte cu tematică legată de pâine provenind din săpăturile Yazılıkaya Midas.
Citește și: Care a fost prima carte de bucate scrisă în limba română? Rețete uitate de anghemahturi și sosuri
„Pâinea a fost arsă. Dacă pâinea nu ar fi fost arsă, poate că nu ar fi ajuns la noi. Mai întâi a fost coaptă, apoi a fost ruptă o bucată, iar noi am găsit pâinea în locul ei original.
După ce o bucată a fost ruptă, a fost arsă. Se pare că a fost îngropată în pragul casei”, a declarat Türkteki.
Türkteki a menționat că în perioada 2600-2700 î.Hr. în Küllüoba a avut loc o secetă, care a dus la schimbări în preferințele produselor.
„În loc de grâu, a fost cultivat năutul negru, iar în loc de oi, au fost crescute capre în timpul secetei”, a spus el.