VIDEO RePatriot Antreprenorii români din diaspora, reuniți să găsească soluții de dezvoltare

DE Elena Andrei | Actualizat: 10.10.2022 - 21:50
RePatriot Antreprenorii români din diaspora/foto: mailchi.mp/

Între 6 și 9 Octombrie a avut loc la Iași și Chișinău Summitul RePatriot - Răspundem Provocărilor Împreună, cu tema Război și Criză. Au participat 300 de manageri și antreprenori din toată lumea, care dețin sau administrează active de peste 50 miliarde de euro.

SHARE

În deschidere, consilierii Președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu, respectiv Sandra Pralong și Elena Druță, au urcat pe scenă împreună și au transmis un mesaj important privind importanța diasporei și a conectării cu ținuturile natale.

„Milioane de români ajută la dezvoltarea economiilor altor state, iar prin munca și competențele lor contribuie inclusiv la creșterea încrederii în România. Adevărații ambasadori sunt românii din diaspora, care au dat dovadă de multe ori de existența unui talent antreprenorial remarcabil, asumându-și riscuri și reușind de cele mai multe ori să surprindă prin inovație și leadership. Îmi doresc ca măcar o parte dintre ei să revină și să transpună aceste modele de succes aici, acasă.”, spune Nicolae Ionel Ciucă în mesaj.

“România își poate îmbunătăți economia în mod substanțial dacă ar fi capabilă să se concentreze și să-și dezvolte diversele surse de energie, inclusiv rezerve substanțiale de petrol și gaze pe uscat și în Marea Neagră. România trebuie să implementeze politici care să promoveze și să încurajeze producția de energie, nu să descurajeze. Rezervele substanțiale de gaze din Marea Neagră abia au început să fie extrase deși au fost identificate în urmă cu aproximativ 20 de ani. Este timpul să executăm și să implementăm un plan de creștere economică care să includă și să încurajeze, în primul rând, producția de energie. Ca parte a acestui plan, sugerez stimulente de afaceri, taxe mai mici și mai puține reglementări. Piața liberă funcționează și funcționează bine, dacă i se oferă o șansă.”, a spus Adrian Zuckerman, avocat american născut în România și fost Ambasador al Statelor Unite.

Politologul german de origine română, Anneli Ute Gabanyi a declarat, la Summitul RePatriot: „Republica Moldova este într-o criza existențială. A intrat într-o nouă fază prin faptul ca i s-a recunoscut statutul de candidat la intrarea în Uniunea Europeană. Acest statut este vital, până acum Republica Moldova era fără o perspectivă și acesta era un motiv important de emigrare. Devine din punctul de vedere al străinătății o țară pentru investiții. România și Republica Moldova vor avea un aport foarte mare în refacerea Ucrainei. România în prezent se profilează ca o țară campion în securitate pentru UE și NATO.”

Grupul strategic de Inteligență Artificială și Tehnologie propune accelerarea eforturilor de digitalizare a administrației publice, pentru a facilita o interacțiune eficientă a mediului privat cu instituțiile statului.

În seara de 7 octombrie antreprenorii au îmbrăcat haine de gală și au celebrat 100 de români de pretutindeni care fac lucruri bune în toată lumea. Încă 100 de români din diaspora care au excelat în 10 domenii cheie, care aleg consecvent să se implice cu încredere și dedicare în dezvoltarea economică, culturală și socială a României.

Summitul RePatriot s-a desfășurat parțial și dinamic într-o sesiune extraordinară desfășurată în “Trenul Unirii” către Chișinău.

Oamenii de afaceri și-au închiriat propriul tren care să-i ducă de la Iași la Chișinău pentru a da un semnal cât mai puternic de conectare și acțiune imediată.

Antreprenorii ajunși la Chișinău s-au unit cu peste 100 antreprenori din Republica Moldova dornici de conectare și acțiune comună.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te