VIDEO Principalul partener de export al României este UE. Cum influențează piața de asigurări

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.12.2021 - 22:36
Principalul partener de export al României este UE. Cum influențează piața de asigurări. Foto Pexels.com

Pandemia de coronavirus a creat o situație atipică printre exportatorii români: piețe considerate sigure au devenit dintr-o dată cu risc crescut, iar companiile private de asigurări nu au mai dorit să-l acopere.

SHARE

Pandemia de coronavirus a creat în economie o situație atipică: piețele considerate sigure, cum sunt cele din Uniunea Europeană sau SUA, au devenit dintr-o dată nesigure, iar companiile private de asigurări s-au ferit să preia riscurile în numele exporatorilor români, a precizat Corina Vulpeș, șefa Direcției Relatii Institutionale din cadrul EximBank, la a doua ediție a Summitului de Educație Financiară organizat de Newsweek România.

„Vedem o situație ușor atipică în domeniul asigurărilor, derivată din profilul exporturilor românești. Principalii parteneri al României la export sunt Uniunea Europeană și statele cu care parteneriatul strategic este pe paliere diverse.

De regulă, asigurătorii privați sunt capabiili să asigure pe aceste piețe unde exportatorii se duc cu multă încredere. În perioada pandemiei, am constatat, din punct de vedere al asigurătorilor, o reticență în a prelua riscuri cu care dânșii sunt familiarizați și pe care le acoperă în mod curent. 

Deodată, s-a văzut că în piață a apărut o disfuncționalitate, întrucât piața privată s-a dovedit reticentă în a prelua riscul unor contracte încheiate în Franța sau Germania”, a menționat Corina Vulpeș. 

Șefa Direcției Relatii Institutionale din cadrul EximBank a explicat că, în acest context, singurul instrument care putea să acopere necesarul creat de această disfuncționalitate a fost sprijinul oferit de stat exportatorilor.

Citește și: VIDEO Tot mai mulți români își asigură viața. Creștere de 22% în primele nouă luni din 2021

„Unul predictibil, contraciclic. Eximbank a intervenit în piață, prin preluarea temporară a riscurilor asociate acestui tip de asigurări, a creanțelor externe. Vorbim exclusiv de creanțele și de contractele pe care firmele le încheie în străinătatate. 

În pandemie, concentrarea a fost pe piețele din UE, SUA, Canada, Japonia, deci piețe dezvoltate, cu riscuri în general mai scăzute. Dar și aceste piețe și-au mărit profilul de risc, iar exportatorii ni s-au adresat nouă, la Eximbank, pentru a acoperi necesarul de asigurare pe o piață care până atunci era acoperită de Eximbank.

Este vorba doar de o soluție temporară, permisă de Comisia Europeană, pentru perioada pandemiei”, a precizat Corina Vulpeș. 

Directoarea a precizat că cea mai mare temere a exportatorilor a fost cea privind riscul de reziliere abuzivă a contractelor, de oprire a comenzilor în derulare, mai ales cele personalizate, care nu ar mai fi putut fi comercializate.

Citește și: LIVE Cum îți pui afacerea la adăpost în pandemie - Summit de educație financiară Newsweek România

Între timp, lucrurile s-au îmbunătățit. 

„Recent, în a doua jumătate a anului 2021, am observat un proces de reversare. Exportatorii încep din nou să fie deserviți de companiile private. Situația s-a repetat și în alte țări din Uniunea Europeană.

Ne-a fost teamă că rata de insolvență pentru 2021 va fi mare. Dar măsurile economice luate au produs efecte pozitive. Nu ne așteptăm la minuni, ca recuperarea să fie imediată, dar e mai bine decât ne așteptam”, a declarat Corina Vulpeș, șefa Direcției Relatii Institutionale din cadrul EximBank, la a doua ediție a Summitului de Educație Financiară organizat de Newsweek România.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te