VIDEO Ministerul Finanțelor: Statul înființează o bancă pentru a finanța IMM. 2,5 miliarde de euro

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 19.04.2021 - 18:57
Ministerul Finanțelor: Statul înființează o bancă pentru a finanța IMM. 2,5 miliarde de euro. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul are mai multe proiecte pentru susținerea intreprinderilor mici și mijlocii (IMM) inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit lui Dan Matei, director general în Ministerul Finanțelor.

SHARE

O primă reformă importantă pentru o mai bună finanțare a IMM a fost demarată deja de Ministerul de Finanțe. Proiectul nu e finalizat și ar putea primi finanțare prin PNRR. Este vorba despre Banca Națională de Dezvoltare, a declarat Dan Matei, director general în Ministerul Finanțelor, în cadrul #2021 SUMMIT DE AFACERI Educație financiară și ghidul complet al finanțării IMM, dezbatere organizată de către Newsweek România.

Citește și: VIDEO Măsuri noi de ajutor pentru restaurante și cafenele: recuperează 20% din pierderi

„Segmentele principale care sunt vizate pentru finanțare prin acest organism sunt chiar IMM-urile și agricultura.

Pentru această reformă, Ministerul Finanțelor deja a primit consultanță tehnică prin fonduri europene din 2018 și există deja o evaluare atât pe partea de cerere, cât și pe partea de ofertă. Au fost identificate și lacunele financiare ce trebuie soluționate”, a menționat Dan Matei.

Directorul general a precizat că deficitul de finanțare care poate fi acoperit prin produsele oferite de Banca de Dezvoltare este de aproximativ 2,5 miliarde de euro până la finalul lui 2026.

Citește și: VIDEO Claudiu Năsui: DNA a început ancheta pentru fraude cu ajutoarele de pandemie

„Banca poate participa și la programe ale UE, gen Invest EU sau alte instrumente financiare oferite la nivelul UE prin cadrul de finanțare multianual 2021 – 2027. Și poate participa și la inițiative transfontaliere.

Mai avem ca propunere înființarea Fondului de capital de risc pentru reziliență economică, prin intermediul căruia se vor finanța participări directe la capitalul întreprinderilor inovatoare.

Aici vorbim de start-up și scale-up.

Măsura are ca obiectiv creșterea numărului de întreprinderi inovatoare capitalizate și bancabile”, a precizat Dan Matei.

Directorul general a amintit, în cadrul #2021 SUMMIT DE AFACERI Educație financiară și ghidul complet al finanțării IMM, dezbatere organizată de către Newsweek România, că o altă miză este internaționalizarea întreprinderilor, pentru că devine un lucru tot mai important.

Citește și: VIDEO Ministrul Economiei: Nu mai dăm bani publici decât pe obiective de performanță

„Avem nevoie de un instrument care să finanțeze direct IMM-urile, care pot concura pe piețe, care se pot dezvolta mult mai rapid este important.

Este un instrument mai degrabă calitativ, decât cantitativ. Fondul va fi operaționalizat prin Fondul Național de Garantare a IMM-urilor prin 2023”, a precizat Dan Matei.

În egală, reforma ANAF este importantă, pentru că poate determina reducerea costurilor.

„Digitalizarea ANAF și extinderea a funcționalităților și sistemelor informatice, operaționalizarea modalităților de comunicare video cu contribuabilii vor duce indirect la creșterea competitivității”, a menționat directorul general din Ministerul Finanțelor.

PNRR ar putea fi funcțional de anul acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te