VIDEO Măsuri noi de ajutor pentru restaurante și cafenele: recuperează 20% din pierderi

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.04.2021 - 17:25
Companiile din HORECA așteaptă de multă vreme un ajutor din partea Guvernului. Foto Inquam Photos/Bogdan Dănescu

Guvernul alocă 2,5 miliarde de lei pentru ajutorarea companiilor din industria hotelieră, a restaurantelor și cafenelelor (HORECA) care au fost afectate de criza cauzată de pandemia de coronavirus, a anunțat ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

SHARE

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publicăm, miercuri, normele metodologice pentru noua măsură de ajutorare a HORECA, a anunțat ministrul Claudiu Năsui în cadrul #2021 SUMMIT DE AFACERI Educație financiară și ghidul complet al finanțării IMM, dezbatere organizată de către Newsweek România.

Am pus în dezbatere publică normele metodologice pentru măsura HORECA, o altă măsură reparatorie, de data aceasta cu finanțare 100% de stat, prin care firmele din domeniu pot să recupereze 20% din diferența de cifră de afaceri dintre 2019 și 2020.

Dacă ți-a scăzut cifra de afaceri, deci ai fost afectat de criza pandemică, 20% din cădere îți va fi rambursată de către stat”, a precizat Claudiu Năsui. 

Citește și: #2021 SUMMIT DE AFACERI Educație financiară și ghidul complet al finanțării IMM

Ministrul Economiei a menționat că guvernul pune la dispoziție 2,5 miliarde de lei, dar deocamdată are efectiv pentru plată doar puțin sub jumătate din această sumă. 

„Promisiunea este de 2,5 miliarde de lei, menținută în credite de angajament. Acum avem un miliard de lei la dispoziție, care vor fi plătiți efectiv. Prin rectificări bugetare, vom avea și restul de bani.

Oricum, contractarea o vom face pe suma mare, de 2,5 miliarde de lei”, a precizat demnitarul, în cadrul summitului organizat de Newsweek România. 

Ministrul a precizat că acest nou program de ajutor vine cu o soluție nouă de acordare a banilor, neaplicată până acum în România. 

Nu mai impus un criteriu anume de atribuire a banilor, care întotdeauna naște nemulțumiri, căci criteriile sunt până la urmă subiective.

În schimb, am ales un nou sistem, pe care l-am numit Pro Rata: toata lumea este plătită în măsura în care avem buget.

Din acei 2,5 miliarde de lei, toată lumea își va lua bani. Dacă suma depășește 2,5 miliarde de lei, se scade suma puțin  fiecăruia, încât să ia toți.

Nu mai e primul venit, primul servit. Nici nu introducem un criteriu care poate fi falsificat. Banii se dau proporțional, pentru toți cei eligibili”, a precizat reprezentantul guvernului. 

Claudiu Năsui a menționat că Ministerul Economiei a propus un termen de 2 săptămâni pentru depunerea dosarelor de către cei interesați. 

„Evaluăm apoi toate cererile și vedem dacă suma e sub sau peste 2,5 miliarde de lei. Dacă e sub, primesc toți cât li se cuvine. Dacă nu, se scade puțin.

Așa lucrăm transparent, fără date măsluibile. Toată lumea primește dacă este eligibil”, a precizat ministrul Economiei, în cadrul #2021 SUMMIT DE AFACERI Educație financiară și ghidul complet al finanțării IMM, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te