VIDEO Claudiu Năsui: DNA a început ancheta pentru fraude cu ajutoarele de pandemie

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 20.04.2021 - 14:09
Claudiu Năsui: DNA a început ancheta pentru fraude cu ajutoarele de pandemie. Foto Inquam Photos/Alberto Groșescu

DNA a confirmat suspiciunile ministrului Economiei Claudiu Năsui privind potențiale fraude la Măsura 3 de ajutorare a companiilor afectate de pandemie și a făcut următorul pas procedural, începerea urmării penale „in rem”.

SHARE

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat în februarie că a depus o plângere penală la DNA în legătură cu suspiciuni de fraudă la programul de granturi nerambursabile de 550 de milioane de euro, pentru investiții. 

Demnitarul a anunțat, în cadrul #2021 SUMMIT DE AFACERI Educație financiară și ghidul complet al finanțării IMM, dezbatere organizată de către Newsweek România, că Direcția Națională Anticorupție a făcut următorul pas procedural cu privire la Măsura 3 de ajutorare a companiilor afectate de pandemie.

„Știu sigur că a început urmărirea penală in rem. Deci ei au ajuns la următorul pas procedural după plângere. Așteptăm informații de la DNA”, a menționat Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei a menționat că Guvernul intenționează să reia de la zero implementarea Măsurii 3, Granturi pentru investiții, tocmai din cauza acestor suspiciuni că aplicațiile ar fi fost fraudate.

Citește și: VIDEO Măsuri noi de ajutor pentru restaurante și cafenele: recuperează 20% din pierderi

„Dorința noastră este ca măsura 3 să o reluăm. Au fost 27.000 de aplicanți, cu 3.300 potențial eligibili. Avem o rată extrem de mare de companii eligibile care au aplicat pe ultima sută de metri, cu niște procente de co-finanțare foarte apropiate de coeficientul de co-finanțare eligibil.

Aceasta este o informație care nu se știa înainte de acel moment. Cam 1.100 de firme.

Nu înseamnă că firmele au făcut ceva neonorabil, dar arată o problemă de sistem”, a precizat ministrul. 

Claudiu Năsui a amintit și că, în forma inițială, unele companii au cerut bani pentru investiții imobiliare, ceea ce nu e eficient pentru economie. 

Citește și: #2021 SUMMIT DE AFACERI Educație financiară și ghidul complet al finanțării IMM

„Toată schema a inclus și investiții imobilare, lucruri pe care nu-l încurajăm.

Vrem să reluăm măsura de la zero, fără acest criteriu de eligibilitate și cu cu respectarea legii. Aceasta nu includea codurile CAEN introduse în Parlament.

Preferăm ca această măsură să ajungă la investițiile care chiar au nevoie de ele. Noi avem 500 de milioane de euro lipsă”, a precizat Claudiu Năsui, în cadrul #2021 SUMMIT DE AFACERI Educație financiară și ghidul complet al finanțării IMM, dezbatere organizată de către Newsweek România - partener media Good News.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te