VIDEO În România, sunt de trei ori mai multe accidente rutiere cu pagube materiale decât în Cehia

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 10.12.2021 - 20:22
În România, sunt de 3 ori mai multe accidente rutiere cu pagube materiale decât în Cehia. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă
În România, sunt de 3 ori mai multe accidente rutiere cu pagube materiale decât în Cehia. Foto Inquam Photos/Alexandru Bușcă

Doar șapte companii de asigurare din 28 autorizate în România oferă poliță de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie, deoarece acestea produc pierderi foarte mari asigurătorilor, din cauza numărului mare de accidente rutiere. Cele mai mari probleme rămân la RCA.

SHARE

Companiile de asigurări din România plătesc în fiecare zi, către persoane fizice și juridice, despăgubiri de 3,5 milioane de euro, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară din 2020. 

Dintre toate daunele plătite, cele mai mari probleme rămân la RCA, a declarat Alexandru Ciuncan, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din Romania (UNSAR), la a doua ediție a Summitului de Educație Financiară organizat de Newsweek România.

Citește și: VIDEO Tot mai mulți români își asigură viața. Creștere de 22% în primele nouă luni din 2021

„România este campioană în Europa la capitolul accidentelor rutiere. Frecvența daunei - care reprezintă numărul autovehiculelor care provoacă un accident despăgubit pe RCA - este de 6%.

Prin comparație, același indicator e în Germania de 4,4%. În Italia, puțin peste 4%, Polonia 3,6%, Slovacia 3,3%, iar în Cehia 2,4%. Suntem la aproape de trei ori mai mult peste Cehia în acest moment”, a menționat Alexandru Ciuncan.

Citește și: Principalul partener de export al României este UE. Cum influențează piața de asigurări

În acest context, UNSAR investește foarte mult în campaniile de educație rutieră, cum ar fi cea lansată pe  asiguropedia.ro, numită „Atenți în trafic”, a precizat directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din Romania.

„Cred că e important de spus că doar 7 companii de asigurare din România din cele 28 autorizate oferă RCA, ceea ce subliniază faptul că pe această piață există pierderi, nu profit.

Datele oficiale ale ASF din primele șase luni din 2021 arată că la fiecare 100 de lei încasați din RCA, o companie de asigurări are nevoie de încă 9 lei pentru a plăti daunele și pentru a constitui rezervele de daune. 

Dar, totodată, o companie de asigurări plătește taxe de funcționare, contribuții la fondul de garantare a daunelor și fondul național de protecție, plus cheltuieli de administrare, impozite și taxe pe salarii”, a precizat Alexandru Ciuncan.

Practic, o companie de asigurări pierde bani din activitatea sa de bază dacă indicatorul numit „rată combinată tehnică” trece de 100%.

Citește și: LIVE Cum îți pui afacerea la adăpost în pandemie - Summit de educație financiară Newsweek România

În România, la RCA, indicatorul este de 142%, după primele șase luni de anul acesta, a explicat directorul general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din Romania (UNSAR), la a doua ediție a Summitului de Educație Financiară organizat de Newsweek România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te