VIDEO „Golden Gate”-ul de 2.000.000.000 lei de la Brăila se afundă. Au apărut tasări periculoase

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.03.2024 - 16:01
„Golden Gate”-ul de 2.000.000.000 lei de la Brăila se afundă. Au apărut tasări periculoase - Foto: monitorulbr.ro
„Golden Gate”-ul de 2.000.000.000 lei de la Brăila se afundă. Au apărut tasări periculoase - Foto: monitorulbr.ro

„Golden Gate”-ul de 2.000.000.000 lei de la Brăila se afundă. au apărut tasări periculoase la rampa de urcare pe pod de pe malul brăilean, viaduct care face legătura cu blocurile de ancoraj. CNAIR le-a măsurat și sunt deja de peste 10 centimetri.

SHARE

Faimosul pod de peste Dunăre de la Brăila pare desprins din balada Meșterului Manole. A fost inaugurat în iunie 2023, dar la nici o lună au apărut probleme: șuruburi slăbite, asfalt vălurit. Apoi, au fost descoperite infiltrații la blocurile de ancoraj și constructorul a fost penalizat. Iar acum au apărut tasări la rampa de urcare de pe malul brăilean. 

„Golden Gate”-ul de 2.000.000.000 lei de la Brăila se afundă. Au apărut tasări periculoase

Au apărut tasări periculoase la rampa de urcare pe pod de pe malul brăilean, viaduct care face legătura cu blocurile de ancoraj, tasări care sunt în acest moment mai mari de 10 cm conform declarațiilor reprezentanților CNAIR.

Potrivit imaginilor realizate pe data de 9 martie 2024, constructorul – ASOCIEREA WEBUILD SPA – IHI INFRASTRUCTURE SYSTEMS LTD – a început deja să foreze la piciorul pilonului viaductului prin care se face urcarea pe Pod dinspre DN 2B, pentru a încerca stoparea acestor tasări.

Citește și: Penalizări de 80.000.000 lei, pentru constructorul Podului de la Brăila plin de denivelări și fisuri

Tasările sunt mai vechi, din toamna anului 2023, iar constructorul a încercat din luna decembrie să refacă planeitatea, atât pe benzile de urcare, cât și pe cele de coborâre de pe malul brăilean, așternând un nou strat de asfalt de umplutură. 

Dar, continuarea scufundării pilonului viaductului a impus adoptarea de urgență a unei soluții tehnice de consolidare a acestuia, actualmente forându-se piloni suplimentari în încercarea de stopare a tasărilor.

Din fericire, blocurile de ancoraj nu sunt afectate, însă afectarea acestora ar putea conduce la afectarea întregii construcții.

Într-o discuție cu purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, acesta a declarat pentru Monitorul de Brăila că „după stoparea tasărilor, constructorul va trebui să refacă planeitatea, să încarce până la cotă (…)”, iar referindu-se la cauzele apariției acestor probleme, a precizat că „(…) Ori nu au făcut o consolidare bună a terenului, ori este o pungă de apă (…)”.

Citește și: Alte 125 de şuruburi slăbite au fost găsite în Golden Gate de Brăila

Inaugurat cu fast pe 6 iulie 2023, „Golden Gate”-ul de la Brăila nu poate fi recepționat

Deși trebuiau finalizate încă de la sfârșitul anului 2023, conform termenului avansat de autorități și de constructor odată cu inaugurarea podului pe 6 iulie 2023, cele 4 macarale nu sunt demontate, termenul de demontare al acestora fiind 30 noiembrie 2023, iar drumurile de acces dinspre DN 2B în județul Brăila și cel din județul Tulcea spre Jijila (legătura cu DN 22) încă se află în lucru.”

Inaugurat cu mult fast pe 6 iulie 2023 de către autoritățile statului român, podul de la Brăila este departe de a putea fi dat în 1005 în folosință și recepționat de către CNAIR, datorită problemelor care afectează direct și indirect construcția.

Potrivit CNAIR, contractul nu este finalizat, iar recepţia lucrărilor se va face doar după îndeplinirea tuturor standardelor de calitate stipulate în contract.

De asemenea, deşi pasajul CF de la km 0+385 este finalizat, constructorul nu a solicitat recepţia, astfel încât acesta nu poate fi utilizat.

"Contractul cu antreprenorul WeBuild este în întârziere din cauza mobilizării deficitare a acestuia", precizează sursa citată.

În plus, în urma inspecţiilor în şantier, inginerul şi reprezentanţii CNAIR au identificat infiltraţii la blocurile de ancoraj dinspre localităţile Brăila şi Jijila.

Astfel, pentru monitorizarea infiltraţiilor şi închiderii rapoartelor de neconformitate, CNAIR a realizat o ''expertiză tehnică a lucrărilor executate de antreprenor în şantier'', iar o primă măsură a vizat următoarele: monitorizarea situaţiei podului din momentul constatării infiltraţiilor, iar după punerea în funcţiune cu încă 6 luni; o mare parte dintre aceste infiltraţii au fost stopate, iar ca urmare a punctelor de vedere transmise de expertul tehnic după punerea în funcţiune a podului, acesta a prelungit perioada de monitorizare până la data de 31.03.2024, urmând să se stabilească după această dată o soluţie finală de închidere a infiltraţiilor.

„Golden Gate-ul” de la Brăila, cel mai mare pod suspendat din România

Lucrările la „Golden Gate-ul” de la Brăila, cel mai mare pod suspendat din România în valoare de 2,3 miliarde de lei, au început în 2018 și trebuiau să fie gata în decembrie 2021, apoi, în decembrie 2022. Dar a fost gata în iunie 2023, doar parțial.

Construcţia face legătura între judeţele Brăila şi Tulcea. Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.

Podul are trei deschideri, o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale, de 489,6 m, pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea.

De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.

Pilonii au 192 m înălțime totală de la partea superioară a fundației și sunt localizați în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări și lift, accesul fiind permis din benzile de întreținere localizate pe ambele părți ale tablierului.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te