VIDEO Educație financiară: Cum pot investorii individuali să evite greșelile pe piața de capital

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.10.2024 - 11:31

Cum pot investorii individuali să evite greșelile pe piața de capital? Expertul în piețe de capital Cristi Tudorescu a dezvăluit la cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit câteva „secrete”.

SHARE

Newsweek România a organizat, pe 1 octombrie 2024, cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit. Iar printre principalele teme abordate s-au numărat investițiile pe piața de capital și managementul riscului. 

Citește și: VIDEO Investitor sau jucător pe bursă? Cum poți „să dormi liniștit” prin diversificarea activelor

Cum pot investorii individuali să evite greșelile pe piața de capital

Ar fi bine să investim la bursă, nu neapărat să jucăm. Dar, sigur, există și acea componentă ușor speculativă, când sunt anumite oportunități care pot aduce randamente.

Privind în ansamblu, anul 2025 prefigurează anumite riscuri fiscale, pe care, până la un punct, economia și bursa sau companiile de la bursă le pot gestiona.

De exemplu, acum 12 luni a intervenit un impozit bancar, care  funcționează de anul acesta, s-a modificat un impozit pe companiile din energie, în zona de IT au intervenit acele reversări ale facilităților fiscale pe anumite zone.

Deci, o creștere a fiscalității am avut și acum un an sau mai bine de un an.

Bursa a evoluat pozitiv. E adevărat, pe anumite sectoare sunt niște dificultăți.

Problema ar fi să nu intervină (în 2025, n. red.) niște <<surprize>> mai mari decât credem sau decât e pregătită piața.

(...)

Piața, economia, e pregătită pentru niște variante (de creșteri de taxe și impozite, n.red.). Dar, dacă va veni ceva cu totul surprinzător, ca, de exemplu în 2018, când s-a vrut să se dea o Ordonanță de Guvern care să afecteze trei, patru sectoare, așa, punctual (bancar, energie, fonduri de pensii, etc.), piața cu greu ar putea să gestioneze.

La modul general, însă, chiar dacă nu ne place, o creștere moderată a impozitelor poate fi absorbită de marile companii reprezentate în prima linie a bursei.

Deci, riscuri pentru 2025 există. Piața a mai avut. Iar pe noi ca investitori ne și călește acest mediu în care nu știm politicienii ce vor zice, ce vor face.

Dacă nu intervine ceva dramatic, și aici mă uit și la partea cu deficitul bugetar, că e cam mare, putem merge înainte”, a explicat expertul în piețe de capital Cristi Tudorescu, la cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit.

Citește și: VIDEO Laurian Lungu, CPAG: România se apropie de decontul anului electoral. Vor fi creşteri de taxe

De ce e bine să existe pe piață un anumit procent de speculatori

„Este foarte bine ca într-o piață să existe un anumit procent de speculatori. E dificil de spus dacă 30%, 50% sau mai mult de jumătate. Aceștia asigură lichiditatea, pentru că e cineva de tipul – cumpără o acțiune crezând că e ieftină și o vinde după 1, 2, 3, 5 luni crezând că e scumpă și o cumpără altcineva care poate fi un investitor pe termen mai lung, de exemplu.

Pentru cineva care este mai la începutul activității (pe bursă, n.red), care a început de anul acesta, de exemplu, să economisească și să investească, e bine să înceapă cu o abordare mai de investitor.

Adică, să cumpere acțiuni la anumite companii despre care crede că vor avea niște rezultate bune sau sunt în niște sectoare mai ferite de șocuri majore.

Nu vreau să spun stabile, pentru că la bursă nu e nimic așa liniar”, a mai detaliat Cristi Tudorescu, la cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit.

Citește și: VIDEO Adrian Codârlaşu, CFA România: Frâna taxării muncii face România mai puţin competitivă

A 7-a ediție a Newsweek Financial Summit

Newsweek România a organizat, pe 1 octombrie 2024, cea de-a 7-a ediție a Newsweek Financial Summit. Evenimentul a fost suținut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Institutul de Studii Financiare (ISF), Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE) și Exim Banca Românească.

Evenimentul de a adus în prim-plan trei direcții importante pentru viitorul economiei României, cu un accent deosebit pe educația financiară a publicului larg.

În primul rând, au fost explorate schimbările economice și fiscale anticipate pentru anul 2025, analizând impactul acestora asupra populației și a mediului de afaceri.

În al doilea rând, s-a discutat despre protecția locuințelor prin intermediul asigurărilor obligatorii și facultative, subliniind importanța gestionării riscurilor și consolidarea încrederii în capacitatea de reacție a pieței de asigurări.

Și, nu în cele din urmă, s-a abordat tema oportunităților de investiții pe piața de capital, invitații oferind soluții concrete pentru diversificarea portofoliilor și managementul riscurilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te