VIDEO Cum funcționează Sistemul Garanție- Returnare la Carrefour

DE Mihai Duță | Actualizat: 21.03.2024 - 12:07

Nicolae Drîmbu, Head of Innovation Carrefour România, a explicat la Newsweek Report cum funcționează sistemul garanție-returnare și care sunt obiectivele companiei pentru perioada următoare.

SHARE

Sistemul Garanție- Returnare a deschis multe oportunități pentru marii retaileri din România, fiind o componentă importantă a luptei împotriva poluării cu plastic.

Nicolae Drîmbu, Head of Innovation Carrefour România, a explicat la Newsweek Report cum funcționează sistemul garanție-returnare și care sunt obiectivele companiei pentru perioada următoare.

Cum funcționează Sistemul Garanție- Returnare la Carrefour

Newsweek Report: Cum funcționează  sistemul garanție- returnare la Carrefour, care sunt problemele și ce ar mai trebui făcut?

Nicolae Drîmbu, Head of Innovation Carrefour România: Începând cu finalul lunii noiembrie a anului trecut, volumul de ambalaje colectate în toate magazinele noastre îl acoperim cu echipamente de colectare instalate în 99% din magazinele Carrefour și Supeco la nivel național.

Citește și: Fechet, la Newsweek Retail Summit 2024: SGR-ul, cel mai bun lucru pentru gestionarea deșeurilor din ultimii 30 ani

Este este un program care a început puțin mai lent, pentru că inițial nu erau foarte multe ambalaje în piață. Ambalajele cu eticheta pentru garanție au început să fie livrate de către producători începând cu finalul anului trecut.

Oricum, din iunie o să fie numai ambalaje care vor fi reciclabile. Credeți că o să fie mai simplu?

În principiu, da, începând cu finalul lunii iunie ne așteptăm să găsim pe rafturile tuturor magazinelor doar ambalaje ale sistemului de garanție returnare, ambalaje pentru care clienții plătesc acea garanție de 0,50 RON pentru fiecare produs achitat la casele de marcat, dar își pot recupera ulterior acești bănuți aducând ambalajele la echipamentele de colectare automată sau, în magazinele care nu pun la dispoziție astfel de echipamente, ambalajele pot fi preluate manual.

Care ar fi obiectivele prioritare pentru viitorul apropiat?

Noi ne propunem să colectăm cât mai mult și să susținem tot ce are legătură cu acest demers pe care îl considerăm sănătos, îndreptățit. N-are rost să amintim procentele mici pe care România le are încă în zona de colectare selectivă și reciclare.

Cred că sistemul de garanție-returnare va fi un impuls puternic pentru întreaga Românie. Este important pentru noi să deprindem această practică, această obișnuință și să ne extindem aria și către alte tipuri de de produse care sunt ambalate în plastic sau în alte materiale reciclabile.

Care credeți că sunt oportunitățile pe care le deschide SGR?

Sigur, oportunitățile sunt legate în cea mai mare măsură de felul în care putem sprijini consumatorii să-și recupereze acele garanții în modul cel mai plăcut cu putință. Asta aduce și o oportunitate de dezvoltare a cifrei de afaceri, pentru că mai mult ca sigur că acele vouchere  vor fi folosite ca mijloace de plată în magazine. Desigur, există și opțiunea returnării cash a valorii garanțiilor pentru ambalajele care au fost returnate. Sperăm că această practică va aduce și mai mulți consumatori în magazinele noastre.

Cum comunicați cu clienții despre avantajele SGR?

Noi comunicăm frecvent și, în ultima perioadă, am încercat să venim cu mesaje care să clarifice atât mecanismul legat de utilizarea sistemului de garanție-returnare, cât și referitor la tipurile de ambalaje care sunt eligibile și care fac parte din program.

Este vorba de ambalajele cu volum între 0,1 și 3 litri, care sunt din materiale plastic, doze de aluminiu sau sticlă, care trebuie să fie păstrate în forma intactă, după ce au fost consumate produsele respective.

Trebuiesc păstrate cât mai curate. Un lucru foarte important, trebuie să aibă eticheta și acel simbol și odată ce sunt aduse în la RVM-uri se eliberează un tichet cu contravaloarea respectivelor vouchere.

Facem acțiuni de informare a clienților atât în magazin, prin mijloace specifice de semnalizare a spațiilor în care sunt amenajate punctele de colectare a ambalajelor, cât și prin mesaje acustice pe care le difuzăm.

Suntem în perioada de tranziție de la ambalaje non-SGR la ambalaje SGR și e important să se facă această diferențiere între produsele care sunt pe rafturile magazinelor noastre.

Este vorba de o tranziție care implică multe provocări în zona operațională, pentru că practic sortimentul de produse se dublează.

Ai același produs, dar cu două coduri de raft, cu două coduri de bare diferite. Ceea ce nu e deloc simplu pentru colegii noștri din din magazine.

E destul de dificil, în viteza și în ritmul cu care se desfășoară activitatea în magazine, destul de complicat să îți dai seama imediat care este produs cu SGR, care este produs non-SGR.

Dar odată încheiată această perioadă de tranziție, lucrurile vor deveni mult mai mai simple și pentru clienți și nu vor mai avea dilema dacă au în sacoșă doar ambalaje SGR sau sunt și ambalaje non SGR.  

S-a discutat mult despre faptul că acel simbol de pe etichetă nu este foarte vizibil. Care este părerea dumneavoastră?

Și eu sunt de părere că acel simbol pe etichetă nu este foarte vizibil, mai ales că acolo sunt multe informații despre produs. Cred că e un aspect care poate fi îmbunătățit în viitor. Deocamdată nu cred că e cazul unor schimbări care ar perturba și mai mult funcționarea SGR. Dar este, într-adevăr, un aspect pe care și clienții l-au semnalat în mai multe rânduri.

Ați constatat cumva dacă acum clienții sunt mai interesați de produsele care se află în ambalaje reciclabile?

Am observat că există interes în primul și în primul rând pentru conștientizarea programului din punct de vedere al mecanismului. La început nu a fost foarte cunoscut. Au văzut acele echipamente, au văzut acele aparate, primeau și mesaje din media.

A existat o campanie Returo destul de bine susținută, care a explicat mecanismul. Dar nu întotdeauna suntem atenți la toate detaliile. Ei bine, clienții sunt din ce în ce mai mai atenți, din ce în ce mai informați.  

Sigur, asta e, o, că ați ajuns în zona asta e o problemă de logistică pentru Carrefour în momentul de față să muți, să le duci la să transporți toate aceste reciclabile, să le spunem.

Cred că a fost înțelept să începem cu toții o perioadă de acomodare cu noile procese, cu noile informații, să testăm tot ceea ce trebuia testat.

Trebuie să spunem că, în spate, toate fluxurile logistice, foarte multe din fluxurile operaționale, chiar și fluxurile contabile, au fost impactate de această garanție care se atașează fiecărui produs și din perspectiva producătorilor, dar și din perspectiva comercianților.

Vedem acum o creștere foarte mare a volumelor colectate. De altfel, am și anticipat asta. Văzând produsele pe măsură ce apăreau pe rafturile magazine magazinelor, era evident că ele se vor întoarce la pentru a fi returnate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te