VIDEO. Cozi de kilometri pe Valea Oltului. Sibiu - Pitești nu e prioritată pentru Dragnea

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.09.2018 - 14:03

Cea mai cerută autostradă a României, București – Pitești – Sibiu – Deva – Timișoara – Nădlac, a fost începută de Ceaușescu și va fi gata mult după 2023.

SHARE

Problema autostrăzii, care măsoară aproximativ 600 de kilometri, se află între Sibiu și Pitești. Pe această porțiune, care măsoară în jur de 150 de kilometri, autostrada trebuie să treacă munții, fiind nevoie de construcția a numeroase poduri, pasarele și viaducte. 

În înregistrarea video se poate vedea, cum, pe kilometri întregi, mașinile merg încet în coloană, uneori staționând. Motivul: infrastructura foarte proastă (drumul are o bandă pe sens, uneori cu gropi), nu face față zecilor de mii de mașini care trec zilnic pe această porțiune de drum.

Un camion ajunge de la Sibiu la Vâlcea în 4-5 ore. Un autoturism în cel puțin 3 ore.

Pe valea Oltului (între Vâlcea și Sibiu) drumul este îngustat într-o parte de rîul Olt, în alta de munte. 

În acest moment, licitațiile pentru construcția loturilor 1 și 5 nu s-au finalizat nici acum, la un an de la lansare. Celelalte tronsoane nu au nici măcar SF. Ponta promisese că lucrările vor începe în 2015. 

Necesitatea unei autostrăzi contrastează cu nepăsarea autorităților.

Adrian Năstase menționează, în 2000, că are în plan un „Program de reabilitare, construcții autostrăzi și modernizare a infrastructurii situate pe traseele coridoarelor paneuropene IV și IX care include Variante de ocolire a localităților: Deva, Orăștie, Sebeș, Sibiu, Pitești,  Autostrada Nădlac-Timișoara-Arad,  Centura București Nord“.

În 2005, noul premier Călin Popescu Tăriceanu menționează în Programul său de guvernare: „Dezvoltarea rețelei de drumuri publice, prin: autostrada Nădlac – Deva – Sibiu – Pitești–București–Constanța pe coridorul IV Paneuro­pean“. Eșec total. A îndeplinit un singur obiectiv. Centura Pitești, de 13 kilometri, a fost data în folosință în 2007.

Următorul premier, Emil Boc, a vrut să fie mai precis și a promis la capitolul autostrăzi: „Realizarea Pactului național autostrăzile României pentru asigurarea coerenței și continuității în finanțarea construcției de autostrăzi. Finalizarea Coridorului IV Paneuropean Nădlac – Constanța (total 885 km) la nivel de autostradă până în anul 2012, cu excepția tronsonului Sibiu – Pitești, ce va fi realiza prin concesiune în 2013 - 2014“. 

Promis și de Ponta, în nenumărate rânduri, tronsonul Sibiu – Pitești va fi reportat pentru guvernele Grindeanu și Tudose. 

La 20 de luni de la preluarea guvernării, președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit o singură dată despre această autostradă. Rugat să indice un termen pentru finalizarea ei, Dragnea a oftat.

Citește dosarul integral despre autostrăzile din România, grupate sub genericul Autostrada lui Manole

Care este planul și ce s-a construit până acum

Promisă de Tăriceanu în 2005, amânată de Dragnea pe perioadă nelimitată

GALERIE FOTO Autostrada lui Manole - Valea Oltului, Valea Morții

 Imposibilul drum rapid spre munte

Moldova, ruptă și de București

Centura Bucureștiului, inaugurată de PSD la pachet cu ambuteiaje uriașe

De ce vrea Gabriela Firea pe centură

Sudul României, pârjolit de autostrăzi

Pierderi pe linie: bani, timp și confort

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te