Pandemia a accelerat digitalizarea serviciilor, inclusiv în domeniul bancar.
„Direcția strategică pe care CEC Bank a asumat-o în urmă cu doi ani și planul de afaceri au fost pregătite în această direcție a digitalizării, fără să știm că urmează ceea ce s-a întâmplat în 2020, dar pentru că am înțeles că înspre această zonă merg lucrurile”, a explicat Mugurel Podaru, director al Direcției Operațiuni la Distanță a CEC Bank, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.
Potențialul de creștere pentru servicii digitalizate este în România foarte ridicat, în condițiile în care în alte state europene deja 90% din populație folosește aplicații de mobile banking.
„Ultimele date arată că rata de penetrare este în România de doar 15%, dar probabil că între timp, lucrurile au mai evoluat puțin.
Noi am constatat că, în ultimul an, am avut o creștere a volumelor și a numărului de clienți care utilizează mobile banking de peste 100%.
Asta arată că populația are nevoie de servicii online și noi am fost pregătiți în sensul acesta, inclusiv cu deschiderea unui magazin virtual, de unde clienții își pot lua pachete de cont curent, credite de nevoi personale și carduri de credit pe un parcurs 100% online, fără nici un drum la bancă”, a precizat Mugurel Podaru.
Acesta a menționat că magazinul virtual se adresează tuturor românilor, care nu trebuie să fie clienți CEC.
„Am fost printre primele bănci care am lansat Apple Pay și Google Pay, mecanisme care permit efectuarea de tranzacții prin apropierea telefonului mobil de POS.
De asemenea, am fost printre primele bănci care s-au înregistrat la Ghișeul.ro. Clienții pot vizualiza taxele, impozitele și amenzile datorate direct din platforma de mobile banking a CEC.
Am permis accesul, prin Open Banking, la conturi ale clienților deschise la alte bănci. Practic, prin directivă europeană, s-au creat premisele să ai o situație financiară agregată în aceeași platformă.
Sunt prezente primele 9 bănci românești importante și un IFN”, a menționat directorull Direcției Operațiuni la Distanță a CEC Bank, în cadrul NEWSWEEK #2021 IT&C SUMMIT.
În plus, clienții CEC Bank pot face trimiteri de bani către numere de telefon, o soluție implementată inițial împreună cu Transfond și Banca Transilvania, apoi extinsă către orice bancă din România.
„Se pot face transferuri de bani către conturile oricărui client din orice bancă din România, fie prin mecanismele instant, acolo unde băncile sunt disponibile în sistem, fie prin mecanismele normale de procesare a plăților interbancare.
Băncile se mișcă destul de greoi în zona digitalizării, dar facem tot ce putem să fim prezenți cu servicii moderne și să permitem tranzacționarea la viteze comparabile cu ce există în UE”, a explicat Mugurel Podaru.
Directorl Direcției Operațiuni la Distanță a CEC Bank a menționat că, în ciuda creșterii suprafeței de servicii oferite, nu a existat nici un incident de securitate în ultimul an.