Ungaria s-a prăbușit în recesiune economică. Cum a scăpat România la mustaţă?

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.11.2024 - 15:19
Ungaria s-a prăbușit în recesiune economică. Cum a scăpat România la mustaţă? - Foto: Profimedia Images
Ungaria s-a prăbușit în recesiune economică. Cum a scăpat România la mustaţă? - Foto: Profimedia Images

Ungaria s-a prăbușit în recesiune economică. Cum a scăpat România la mustaţă?. Economia ungară a intrat în recesiune, în al treilea trimestru al anului 2024, deoarece consumul intern nu a reușit să compenseze scăderea profundă a producției industriale.

SHARE

Ungaria s-a prăbușit în recesiune economică. Cum a scăpat România la mustaţă?. Economia ungară a intrat în recesiune, în al treilea trimestru al anului 2024, deoarece consumul intern nu a reușit să compenseze scăderea profundă a producției industriale, conform estimărilor preliminare ale Biroului Statistic Ungar (KSH).

Produsul intern brut a scăzut cu 0,7%, în perioada iulie-septembrie a acestui an (trimestru al treilea - T3), după o scădere de 0,2%, în perioada de trei luni anterioară (T2).

Ungaria s-a prăbușit în recesiune. România încă este pe creştere economică

Aceasta indică faptul că economia maghiară se află acum în recesiune tehnică. Noţiunea aceasta înseamnă două trimestre consecutive de creștere economică negativă, adică de scădere economică.

Performanțele slabe ale Industriei și Agriculturii maghiare au luat 2% din producția economică, în T3, serviciile limitând amploarea recesiunii, a precizat agenția de statistică cu sediul la Budapesta.

„Nimeni nu se aștepta ca economia să aibă performanțe atât de slabe”, a declarat economistul Peter Virovacz, de la ING Bank Ungaria, într-o notă.

Citeşte şi: Pensie mai mare în România decât în Ungaria. Amănuntul semnificativ care schimbă tot

„Se pare că, pentru a-și atinge obiectivul de creștere pentru anul viitor, guvernul ar trebui să implementeze un nou pachet de stimulare, dar acest lucru ar pune sub semnul întrebării ținta de deficit bugetar”.

Márton Nagy, ministrul Economiei Naționale, a declarat că această scădere este în mare parte consecința unei crize prelungite în economia germană, care este un partener comercial important al Ungariei, conform Hungary Today.

Dar şi pentru România Germania este un parneter economic foarte important. Cel mai important, schimburile comerciale fiind foarte intense şi la un nivel mare al fluxurilor financiare.

Citeşte şi: România spulberă Ungaria, la atragerea de bani europeni. 8.000.000.000 € curg spre București

Şi totuşi, România nu este chiar în situaţia Ungariei. Creşterea economică a României în T2, nu în T3 2024, a fost de 0,1%. La limită. Suntem numai la un pas, dar stăm mai bine decât Ungaria.

Mai prost însă decât Budapesta stă Bucureştiul la capitolul deficit bugetar. Acesta este şi marele motiv de îngrijorare al experţilor independenţi români.

Conform estimărilor incluse în documentul depus de Guvern, la Comisia Europeană, deficitul bugetar pentru anul 2024 va fi de 7,9%.

Citeşte şi: Ungaria șantajează Europa. Blochează fondurile UE pentru statele membre în interesele Lukoil

Aceasta în ciuda previziunilor inițiale, care indicau un deficit de 5%, nivel pe care s-a fundamentat și bugetul de stat din acest an.

Şi la inflaţie stăm mai prost decât Ungaria. Inflaţia-record din UE este în Cehia: 7,6%. România are 4,8%, iar Ungaria avea în septembrie 3%.

Guvernul Fidesz, condus de Viktor Orban, elaborează programe de stimulare, în încercarea sa de a relansa economia, a declarat Nagy, ca răspuns la cifrele apărute public.

Acesta a mai spus și că „un salt mare în performanța economică poate fi așteptat doar în al treilea trimestru al anului 2025”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te