România spulberă Ungaria, la atragerea de bani europeni. 8.000.000.000 € curg spre București. Fiind scutite de taxele vamale, mărfurile moldoveneşti au un avantaj competitiv, în faţa produselor din alte state europene.
De la aderarea sa la Uniunea Europeană, Ungaria a fost unul dintre statele membre beneficiare nete, adică primește mai mult sprijin de la bugetul UE decât plătește.
România spulberă Ungaria, la atragerea de bani europeni. 8.000.000.000 € curg spre București
În anul 2023, Budapesta a primit peste 4,5 miliarde de euro (adică în jur de 1.800 de miliarde de forinți).
Institutul German de Cercetări Economice (Institut der Deutschen Wirtschaft) a făcut o analiză a datelor publicate recent de Comisia Europeană, care relevă că Germania este încă cel mai mare contributor net din Uniunea Europeană.
Poziția contributivă netă a Germaniei, în anul 2023, a scăzut ușor, față de anul precedent, de la 19,7 miliarde de euro, la 17,4 miliarde de euro, ceea ce este totuși semnificativ mai mult decât în perioada pre-Brexit.
Citeşte şi:
În comparație cu venitul național brut (VNB), Germania este de asemenea cel mai mare contributor net. Al doilea contributor net a fost Franța, care anul trecut a plătit cu aproape 9 miliarde de euro mai mult decât a primit înapoi.
Pe locul trei, oarecum surprinzător, a fost Italia, cu o contribuție netă de 4,5 miliarde de euro. Ca și în anul precedent, Polonia a fost cel mai mare beneficiar net al bugetului planificat pe șapte ani, cu 8,2 miliarde de euro.
România s-a situat pe locul doi în UE, cu 6 miliarde de euro, iar Ungaria a ocupat locul trei, cu suma deja menționată, de peste 4,5 miliarde de euro. Exprimat ca procent din produsul național brut pe cap de locuitor, ca și în anii precedenți, în special statele baltice beneficiază de relația financiară cu bugetul UE.
Citeşte şi:
Eurodeputatul REPER Alin Mituţa confirmă aceste date. Ssituaţia aceasta, de mai sus, prezentată de Economx, arată că Bucureştiul stă în prezent oricum mult mai bine decât Budapesta, la capitolul absorbţiei fondurilor europene.
"În 2023, România a primit 8.2 miliarde de euro, de la bugetul UE, și a contribuit cu 2.2 miliarde euro. Suntem pe plus cu 6 miliarde de euro", spune Mituţa.
De la aderare, România a primit în total 89.5 miliarde de euro și a contribuit la bugetul UE cu 28.9 de miliarde de euro, rezultând un sold pozitiv de aproximativ 60 de miliarde de euro. Datele sunt de la 31 octombrie 2023.