VIDEO Unde e mai bine să ții banii: la bancă sau pe bursă. Avantaje și dezavantaje

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.10.2021 - 17:18
VIDEO Unde e mai bine să ții banii: la bancă sau pe bursă. Avantaje și dezavantaje. Foto Pexels.com

Românii preferă să își țină banii la bancă, în conturi de economii, pe care le consideră mai sigure. Totuși, pe termen lung, inflația erodează suma inițială, pentru că dobânda nu acoperă valoarea acesteia.

SHARE

 

În schimb, deși investițiile la bursă presupun un anumit risc, care poate fi diminuat, au un randament mai bun, a explicat Marian Siminică, director executiv al Institutului de Studii Financiare (ISF), în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

„Conturile de economii la bănci sunt varianta unui comportament de economisire. Potriviti BNR, la sfârșitul lunii iunie anul acesta, erau 258 de miliarde de lei în depozite ale gospodăriilor, ale populației.

Iar Fondul de Garantare a Depozitelor arată că sunt circa 15 milioane de deponenți. Sunt sume impresionate și un număr important de persoane.

Pe piața de capital, Fondul de Compensare a Investițiilor raportează circa 70.000 de conturi, cu un portofoliu total cumulat de 77 de miliarde de lei. Din acești bani, 57 de miliarde sunt de la investitori necompensabili, deci profesionali, instituționali. Rămân cam 20 de miliarde de lei investiție a celor 70.000 de conturi”, a menționat Marian Siminică.

Drector executiv al ISF a explicat că, în ciuda acestei diferențe mari, performanța de pe piața de capital este net superioară în ultimii ani. 

Trei mituri ușor de demontat

Există trei motive principale, profunde, care îi fac pe români să se teamă să-și mute banii din bănci la bursă. 

„Mulți români nu investesc pentru că se tem că pierd bani, că riscurile sunt mari. Există sintagma «joc la bursă». Dar nu e joc la bursă, ci investiții la bursă.

Apoi, mai există mitul că trebuie sume mari pentru a investi bursă. Sau mulți consideră că nu au suficiente cunoștințe financiare.

Toate aceste mituri nu sunt adevărate.

Desigur că investițiile la bursă prezintă riscuri, mai mari decât economiile bancare. Dar acestea pot fi atenuate. Dacă un investitor plasează resursele pe termen scurt, cu gândul să câștige repede, e posibil să piardă banii investiți inițial. Dar dacă investește pe termen lung, pe 4-5-10 ani, cu un portofoliu diversificat, pe un portofoliu extins de titluri, riscurile se diminuează.

Iar randamentul este net superior, fapt demonstrabil prin date statistice”, a explicat Marian Siminică, în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România. 

De asemenea, e falsă afirmația că trebuie mulți bani pentru investiții pe bursă.

„De fapt, se poate începe cu sume mici, de sute de lei. Se face un cont online si se fac tranzacții de ordinul sutelor de lei. Chiar este recomandat să se înceapă cu sume mici, dar la care să se adauge contribuții periodice, plus o diversificare a portofoliului. Astfel atenuăm din fluctuațiile cursului. 

Desigur, e un avantaj să ai cunoștințe financiare dacă vrei să investești la bursă. Dar și cei fără specializare în finanțe pot intra pe bursă, prin investiții diversificate. Iar cea mai simplă soluție este prin replicarea unui indice bursier”, este soluția oferită de directorul executiv al ISF.

Citește și: Cum să îți pui la adăpost banii de scumpirile ce vin. Summit de Educație Financiară

Avantaje și dezavantaje

Replicarea unui indice bursier oferă o diversificare a portofoliului de investiții și atenuează riscurile la care se expune un investitor, iar câștigurile sunt la media bursei, mult superioare activelor din bănci.

„Fiecare alternativă, că vorbim de economiile în bănci sau de investițiile la bursă, are avantaje și dezavantaje sau limite.

Depozitele bancare au ca avantaje faptul că pot fi accesate în orice moment, prezintă riscuri mici de a pierde banii, pentru că e dobânda garantată și o sumă de 100.000 de euro, randamentul este constant și cu grad mare de predictibilitate.

Dar și o limită care anulează avantajele: randamente scăzute, care în prezent sub rata inflației.

Pe piața de capital, avantajele vin din faptul că randamentul este ridicat, dar fluctuant și negarantat. Riscurile sunt mai mari.

Fiecare persoană poate să aleagă cum vrea, în funcție de obiectivele fiecărei persoane. Personal recomand o distribuire a resurselor în depozite bancare, sume disponibile pe termen scurt, 1-3 ani și un fond de urgență, și pe piața de capital, pe termen lung, de cel puțin cinci ani”, a menționat Marian Siminică, în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România. 

 

Scenariile unui succes

Dobânda medie la depozite nu a depășit în ultimii cinci ani 1,5 %. Inflația a fost de 3-4% sau anul acesta chiar 7%. Deci capitalurile s-au erodat.

Investițiile de pe piața de capital - acțiuni, obligațiuni, unități de fond sau titluri de stat - nu trebuie realizate pe un singur titlu.

„Cu 10.000 de lei, facem un singur depozit bancar. Pe bursă, nu cumpărăm acțiuni la o singură societate cu 10.000 de lei, oricât de bine am alege respectiva companie. Riscul e mare. Atunci, se recomandă diversificarea, alegerea unui portofoliu. 

Cel mai relevant indice de la Bursa de Valori București este BET. Au fost randamente și de 50% pe piața bursieră la acest indice, în ultimul an.

Eu am făcut niște calcule și scenariii. Dacă puneam 1.000 de lei în 2016, la BVB, pe structura indicelui BET, acum am fi avut un portofoliu de 2.810 lei. Un randament de 23% pe an.

La un depozit bancar, 1.000 devenea doar 1.072 de lei. Randament de 1,5%, pe cinci ani”, precizat Marian Siminică.

Într-un alt scenariu, cu cele două crize financiare, cea din 2008, cu o scădere de 70% în medie, într-un singur an, și cea de la începutul pandemiei, cu o scădere de 30%. 

Aceste scăderi au fost recuperate. Cea din 2008, într-o perioadă mai lungă de timp, dar s-a ajuns la un randament oricum mai bun decât al depozitelor bancare. Iar scăderea din 2020 s-a recuperat în același an. 

„Nu cheltuim tot ce avem, este esențială această deviză. Întâi trebuie să economisim și abia apoi să investim. Nu investim la bursă tot ce avem. La banca, menții un fond de urgență”, este sfatul directorului executiv al Institutului de Studii Financiare, în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te