Ucraina vinde energie electrică în România de patru ori mai ieftin decât la bursa din București

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.07.2022 - 16:30
Linii de înaltă tensiune ale Ukrenergo în regiunea Kiev/Foto: Oleg Petrasiuk/ Kyiv Post

Companiile energetice din Ucraina se pregătesc să înceapă primele exporturi de energie electrică către UE la sfârșitul lunii iunie, cu câteva luni mai devreme decât se preconizase inițial. În România, ele vând cu un preț de patru ori mai mic decât pe bursa OPCOM.

SHARE

Un trader român de energie a declarat ICIS că importurile au fost foarte atractive, deoarece prețurile spot ale energiei electrice în Ucraina sunt în jur de 78,50 EUR/MWh, față de 301,50 EUR/MWh la bursa românească OPCOM.

O capacitate totală de 100 MW a fost pusă la dispoziție pentru exporturi către România începând cu 30 iunie. Companiile o pot rezerva în conformitate cu regulile UE.

Citește și: De ce a renunțat Rusia la Insula Șerpilor. Ce rol va mai juca aceasta în război

Un trader ucrainean a catalogat piața din România drept „foarte interesantă”. Companiile ucrainene se confruntă cu probleme legate de fluxul de numerar, deoarece mii de consumatori au fost deconectați de la rețea, în timp ce Rusia îi bombardează infrastructura.

Exportul de energie electrică în România și în alte țări europen le va permite companiilor ucrainene din domeniu să-și recupereze costurile și să rămână pe linia de plutire.

Rețelele electrice ucrainene și moldovenești s-au sincronizat cu Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E) pe 16 martie, dar fluxurile comerciale nu erau de așteptat să înceapă până la începutul anului 2023.

Citește și: SURSE PSD ar fi propus impozitarea pensiilor speciale cu 35%, dar nu s-a ajuns la un acord

Potrivit unei declarații ENTSO-E, capacitatea pusă la dispoziție inițial este de așteptat să crească în funcție de stabilitatea liniilor de transport și a considerentele de securitate.

Ucraina este conectată la ENTSO-E prin România, Slovacia și Ungaria și are o linie separată izolată către Polonia, unde folosește puțin peste 200 MW de capacitate pentru exporturi în țară. Interconexiunile sunt bidirecționale, dar se așteaptă ca Ucraina să fie un exportator net în viitorul previzibil, deoarece prețurile interne sunt suprimate din cauza războiului Rusiei în țară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.