Criza de medicamente semnalată încă de anul trecut continuă: Apelul medicilor europeni

DE Alin Crișan | 02.05.2023 - 21:27
Medicamente, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: ZDI

Medicii din mai multe țări europene au semnat o scrisoare deschisă în care atrag atenția cu privire la lipsa medicamentelor pentru copii, inclusiv a antibioticelor.

SHARE

Mai mulţi medici pediatri din Austria, Franţa, Germania, Elveţia şi regiuni din Italia au semnat o scrisoare deschisă către ministerele de sănătate din propriile ţări, atrăgând atenţia cu privire la lipsa medicamentelor pentru copii, inclusiv a antibioticelor şi a tratamentelor pentru astm. 

Criza de medicamente semnalată încă de anul trecut continuă: Apelul medicilor europeni

Scrisoarea, publicată şi de medicalmanager.ro, a fost preluat de către agenţia de presă AFP, vorbeşte despre o lipsă de medicamente pentru copii întreaga Europă şi cere soluţii rapide şi fiabile care să fie implementate urgent.

Medicii nominalizează ca cele mai grave lipsuri în rândul antibioticelor, analgezicelor, medicamentelor pentru febră şi astm şi vaccinurilor. Criza e continuată de cea care a avut loc peste iarnă, când au lipsit stocuri de amoxicilină, un antibiotic, şi a mai multor produse pentru tratarea simptomelor de răceală sau gripă în rândul copiilor.

„Ziarul de Iaşi” a scris în mai multe rânduri despre această criză care a lovit România şi s-a resimţit puternic şi în Iaşi. În ultima jumătate a anului trecut, în plin sezon al virozelor şi infecţiilor respiratorii în rândul copiilor, lipseau medicamentele antitermice sau antibioticele necesare prescrise de medici care tratamente.

Medicii de familie au declarat că problema este una care persistă de câteva luni şi că atunci când îi sună părinţii să le spună că nu găsesc în farmacii medicamentele de pe reţetă, trebuie să caute înlocuitori cu aceeaşi substanţă activă. Spre exemplu, la debutul lunii ianuarie, lipseau sau se găseau foarte greu Augmentin, Klacid, Zinnat, dar şi medicamente antitermice sau siropuri.

Pe reţelele de socializare, mamele îşi dau sfaturi în legătură cu farmaciile din oraş unde mai pot fi găsite anumite medicamente şi antibiotice. „Ştiu că sunt probleme cu el (n.red. antibiotic pentru copii), multe medicamente care se găseau uşor acum nu se mai găsesc”, spunea atunci una dintre mame.

Criza a continuat şi în primele luni ale iernii, iar soluţii rapide nu au fost găsit nici la nivel european, dovadă fiind scrisoarea deschisă a medicilor din mai multe state europene de la finalul lunii aprilie.

În decembrie, producătorii de medicamente spuneau că lipsa antitermicelor şi a antibioticelor pentru copii este cauzată de deficienţe existente la nivel mondial, în special în ceea ce priveşte materiile prime, precum şi materialele care sunt folosite în procesul de fabricaţie.

„Cu toate că producătorii au pus în vânzare cantităţi mult mai mari decât în anul precedent şi chiar mai mari decât în 2019, consumul susţinut a dus la dispariţia acestor medicamente. Cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare din cauza problemelor apărute la nivel global: capacităţi de producţie finite, care nu pot fabrica volume suplimentare, lipsa unor precursuri şi intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate, restricţiile intermitente în livrarea substanţelor active fabricate în marea lor majoritate în China. 

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te