Ţara în care fermierii oferă oile gratuit. Aceștia au prea multe şi nu mai ştiu ce să facă cu ele

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.11.2023 - 12:39
Ţara în care fermierii oferă oile gratuit - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Ţara în care fermierii oferă oile gratuit are probleme cu numărul foarte mare al acestora. Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca prețurile să scadă. Fermierii sunt obligați să-și dea oile, pentru a economisi costuri, în loc să le crească la fermă.

SHARE

Prețurile la carne de oaie au scăzut cu 70%, în ultimul an, până la 1,23 dolari/kg, au arătat datele furnizate de Meat and Livestock Australia (MLA).

„Australia a avut câteva sezoane foarte bune, în ultimii ani, ceea ce înseamnă că efectivul naţional de oi a ajuns la 78,75 milioane de capete – cel mai mare din 2007”, a declarat Tim Jackson, analistul global al aprovizionării MLA.

Ţara în care fermierii oferă oile gratuit. Aceștia au prea multe şi nu mai ştiu ce să facă cu ele

Au fost trei ani de precipitații peste medie, în regiunile cu ovine din Australia, cum ar fi New South Wales și Victoria. Precipitațiile sunt ideale pentru creșterea ierbii, care este propice pentru hrănirea și creșterea animalelor.

„Cu cât a plouat mai mult, cu atât mai mult asta i-a determinat pe producători să păstreze oile și, ca urmare, cifrele au continuat să crească”, a declarat Andrew Spencer, președintele Sheep Producers Australia, conform CNBC, referindu-se la fermierii care țin mai multe oi la fermă, în loc să le îngrașe și să trimită animalele la abatoare și în piețe.

„Fermierii au văzut [de atunci] o scădere masivă a profitabilității... Multe oi s-ar putea să nu aibă o piață, ceea ce ar putea duce la sacrificarea animalelor, de către fermieri”, a declarat Steve McGuire, vicepreședinte al grupului de advocacy agricol WAFarmers.

Citeşte şi: Crescătorii de ovine: Preţul corect la carnea de miel de Paște, 45-50 lei/kg la producător

El a adăugat că fermierii ar prefera să dea animalele, decât să le sacrifice, dar nu sunt mulți cei care iau oi. Se preconizează că efectivul de oi din Australia se va extinde cu 23%, de la nivelul minim din anul 2020, au arătat statisticile MLA.

În consecință, oferta excesivă de oi a dus la scăderea prețurilor animalelor, marcând o inversare a profitului extraordinar de care s-au bucurat fermierii, de la prețurile-record la carnea de oaie, în urmă cu trei ani.

Prețurile reduse au un dublu impact pentru fermieri, care acum trebuie să hrănească o turmă uriașă mai mult timp, chiar dacă condițiile meteorologice au luat o întorsătură bună, în acest an.

Citeşte şi: Deţinătorii de bovine mai pot depune cereri pe măsura de COVID-19 până în 9 august

Biroul Australian de Meteorologie a anunţat recent cel mai uscat septembrie înregistrat, iar vremea secetoasă continuă. El Nino va continua și este probabil un eveniment puternic pozitiv de dipol, din Oceanul Indian (IOD), ceea ce sugerează că următoarele câteva luni vor continua să fie relativ calde și uscate.

Vremea nefavorabilă reduce aprovizionarea cu furaje. Drept urmare, fermierii încearcă să-și reducă efectivul, ceea ce poate include trimiterea de animale la abatoare și la procesatorii de carne.

„Condițiile din 2023 au fost mai secetoase decât în ​​ultimii trei ani. Acest lucru a afectat încrederea producătorilor și a crescut oferta de oi și miei, pentru procesatori”, a spus Jackson.

Nu pot sacrifica atâtea animale

Dar unitățile de procesare a cărnii sau abatoarele nu sunt capabile să sacrifice suficient de repede volumul mare de oi.

„Oprirea creşterii oilor a venit într-un moment în care procesatorii nu sunt încă la capacitate maximă, din cauza deficitului de competențe de muncă”, a declarat Matt Dalgleish, cofondatorul companiei de consultanță agricolă Episode 3.

Un stoc neprelucrat din rezerva de anul trecut a contribuit de asemenea la blocajul abatoarelor, a spus McGuire.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te