Crescătorii de ovine: Preţul corect la carnea de miel de Paște, 45-50 lei/kg la producător

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.03.2023 - 15:21
Crescătorii de ovine: Preţul corect la carnea de miel de Paște, 45-50 lei/kg la producător. - Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Crescătorii de ovine afirmă că preţul corect la carnea de miel de Paște este 45-50 de lei kilogramul, anul acesta.

SHARE

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, Nicolae Cioranu, susţine că preţul corect la carnea de miel în perioada Paştelui va fi între 45 şi 50 de lei, iar dacă va fi sub aceste valori, atunci este o problemă a fermierului.

Nicolae Cioranu a mai spus că sunt mulţi oameni care preferă să ia mielul direct de la producător şi nu din supermarket sau din piaţă.

“Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă.

Citește și: FOTO O tânără menajeră și-a deschis un "serviciu nou". Face 2.000 $ pe zi. Clienții o sună continuu

Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată ţara să îl facă”, a explicat Nicolae Cioranu, relatează News.ro.
 
Întrebat care ar fi preţul corect pentru carnea de miel în perioada Paştelui, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad a răspuns „undeva la 45-50 de lei”.

“Preţul corect, cu scumpirea şi dublarea furajelor, undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. Acum se vând nişte miei mai mici. Nu pot să vândă toţi fermierii din România.

Acum de Paşte vând acei fermieri care pot mulge oile mai departe. De ce? Oaia are trei producţii. Lâna nu o mai luăm în calcul, că ne costă mai mult să o tundem ca să o vindem, rămân laptele şi mielul.

Citește și: Rabla 2023: Cum îți poți lua mașină nouă, cu motor termic, cu până la 3.500 € reducere de la stat

Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele.

Alţi fermieri care nu vând în perioada pascală lasă mielul să sugă până către jumătatea verii, măcar recuperează şi transformă laptele în carne.

În situaţia în care nu mulţi producători, nu mulţi crescători de ovine vând miei de Paşte, singurul motiv fiind că nu are cu cine să mulgă, automat oferta este mică şi cererea este mare. În restul anului fermierul stă la cheremul exportatorului”, a explicat Nicolae Cioranu.

Carnea de miel, peste 60 lei/kg, doar dacă prețul este speculat

“60 de lei doar dacă este speculat. Direct de la producător nu cred. Într-un an am vrut să facem un parteneriat cu un supermarket.

Culmea, supermarketul plătea preţul cel mai mic posibil, nu ne-a convenit să batem palma cu ei. Nici supermarketul nu îl ia la un preţ mare, îi umflă el preţul”, a mai declarat Nicolae Cioranu.

Prețul cărnii de miel de Paște 2022

Anul trecut, de Paște, în piețe, carnea de miel se vinde cu prețuri cuprinse între 40 și 45 de lei pentru un kilogram.

În supermarket-uri, kilogramul de carne de miel varia între 49,9 lei/kg și 54,99 lei/kg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te