STUDIU Cum afectează pandemia mutarea angajaților în alte țări

DE Bianca Iosef | Actualizat: 24.06.2020 - 17:55

Doar 12% dintre companii cred că angajații vor reexamina posibilitățile de a lucra în altă țară, în urma pandemiei, în timp de un număr aproape dublu consideră că numărul relocărilor internaționale o să scadă în acest context.

SHARE

Mai puțin de jumătate din numărul persoanelor care au răspuns la un sondaj au spus că nu intenționează să își reconsidere oportunitățile de muncă din propria țară și că „vor reveni la activitatea obișnuită cât mai curând posibil.”

Studiile arată că o mare parte dintre relocări au fost amânate pe durata pandemiei, chiar dacă 58% dintre companii le-a dat angajaților posibilitatea să lucreze de la distanță, din țara de origine.

Angajațiilor detașați la începutul pandemiei li s-a oferit posibilitatea să revină acasă de către două treimi dintre companiile participante la studiu.

„Pandemia de coronavirus continuă să evolueze și să influențeze modul în care facem afaceri și în care lucrăm. Deși multe țări încep acum să revizuiască restricțiile de călătorie, impactul asupra angajaților mobili și al angajatorilor continuă.

Însă, după cum arată sondajul, în pofida perturbării actuale, proiectele de mobilitate strategică rămân o prioritate pentru marea majoritate a companiilor care sunt optimiste în privința continuării planurilor de mobilitate după perioada de lockdown”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică al PwC România.

Doar 40% dintre cei care au răspuns sondajului spun că pandemia a afectat într-o măsură moderată sau semnificativă posibilitatea angajaților întorși acasă să își continue activitățile obișnuite.

„Peste jumătate (53%) dintre companiile intervievate au spus că angajații relocați au lucrat de acasă pe perioada de lockdown (izolării), iar 33% au precizat că a fost necesară prezența acestora la serviciu”, precizează realizatorii studiului.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică împreună cu Comisia Europeană au emis o serie de recomandări pentru ca drepturile muncitorilor să fie rescpectate între state.

România ar fi trebuit să implementeze măsuri fiscale și de securitate socială speciale pentru cei care nu s-au putut întoarce în țările în care lucrau și au ales să muncească în această țară.

Aceste persoane ar putea fi obligate să plătească impozit pe venit și contribuții sociale fără aceste măsuri, taxe pe cale nu ar fi trebuit să le plătească daca ar fi putu pleca din țară.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.