Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 21,99 %
Marcel Ciolacu 21,53 %
87,91 %
Elena Lasconi 16,07 %
George Simion 14,64 %
Click aici pentru rezultate complete

Spor la Muzeul Mureșenilor din Brașov. Manager - 900 lei, contabil - 800, muzeograf – 600

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.03.2021 - 19:14
Spor de antenă la Muzeul Mureșenilor din Brașov. /FB
Spor de antenă la Muzeul Mureșenilor din Brașov. /FB

Angajații din sectorul de stat primesc sporuri de condiții vătămătoare: atât angajații din ministere, primării, Camera Deputaților, dar și cei din muzee sau teatre.

SHARE

Campania SPORURI LA STAT

Newsweek România va publica o serie de articole despre fenomenul sporurilor salariale primite de angajații din instituțiile de stat. Nu doar valoarea sporurilor este impresionantă, ci și diversitatea instituțiilor în care acestea se acordă. Newsweek România semnalează de peste un an exemple de inechitate a sporurilor pentru condiții de muncă în sistemul bugetar. 

Potrivit documentelor obținute de Newsweek România, în ultimii 5 ani, 1.233 de instituții publice au considerat că, în clădirile unde își desfășoară activitatea, există câmpuri electromagnetice, iar angajații ar trebui să primească așa numitul „spor de antenă”.

Citește și: EXCLUSIV 1.233 de instituții de stat au cerut spor de antenă: comune, ansambluri folclorice, cantine

Muzeul „Casa Mureșenilor” se află într-o casă veche în orașul Brașov. Și aici se acordă sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă pe baza Legii salarizării unitare din anul 2017.

Salariile dar și sporurile sunt publicate pe site-ul oficial al muzeului. Detalii AICI.

După cum se vede din facsimil, managerul instituției ia un spor de condiții vătămătoare în valoare de 900 de lei la  un salariu de 8.300 de lei brut. Contabilul ia spor de 800 de lei la un salariu de 6.200 de lei.

Sporul reprezintă 15% din salariul brut, maximul prevăzut de lege. Din tabel se vede, la numărul trei, că „muzeograf” primește spor de condiții vătămătoare de  2.458 de lei pe lună.

 

 

 

Directorul muzeului, Valer Rus, spune, pentru Newsweek România, că „muzeul are 4 muzeografi, deci fiecare dintre ei primește 614,5 lei, doar împreună au 2458 lei spor”.

Newsweek România scrie de doi ani depsre sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă.  Este prima oară când, pe baza transparenței veniturilor, salarile unei instituții de stat sunt prezentat cumulat. Conform uzanțelor, salariile angajațiilor sunt prezentate individual. Exempele AICI și AICI.

Măsurătorile efectuate cu Radiocom nu au fost recunoscute

Citește  și: Sporuri crescute de 600 de ori la Agenția de stat care îți caută de lucru. Buget: 29.000.000 lei

Directorul muzeului spune, pentru Newsweek, că s-au făcut măsurători pentru evaluarea câmpurilor electromagnetice dar, în final, sporurile s-au dat pentru alte cauze.

„La acest salariu de bază pe care îl iau se adaugă, la fel ca la toți colegii mei din muzeu, un spor de condiții vătămătoare, nu de antenă în cuantum de 15%. Acest spor de condiții vătămătoare, intitulat astfel prin lege, ne-a fost acordat începând cu anul 2018 pentru o perioadă de 3 ani de către ordonatorul de credit Consiliul Județean Brașov, după efectuarea unor măsurători biologice și chimice, respectiv de medicina muncii, de către firmele specializate și autorizate Wessling România SRL (Raport de încercare 1806074/1/16.10.2018) și Profimed L.M. Clinique SRL (510/17.04.2018), măsurători care au fost validate de către Direcția de Sănătate Publică Harghita, prin Buletinul de determinare prin expertizare a locurilor de muncă nr. 89/29.10.2018.

Măsurătorile efectuate cu Radiocom nu au fost recunoscute de Direcțiile de sănătate publică motiv pentru care s-a sistat plata sporului de coindiții vătămătoare până la completarea măsurătorilor cu cele realizate de celalalte două firme menționate anterior”, ne-a precizat directorul Muzeului, Valer Rus.  

Citește și: Sporuri mai mari ca în mină în primăria Olguței: director – 2100 lei, consilier - 1300, paznic - 700 

Care este activitatea muzeului  

„Aceste două muzee dețin peste 35.000 de bunuri culturale, dintre care mai mult de jumătate sunt pe suport papetar, printre care poezia „Un răsunet”, sau „Deșteaptă-te, române”, autor Andrei Mureșanu (azi este Imnul de Stat al României), care conduc (în mod nefericit) la apariția unor riscuri de sănătate specifice, prin prezența unor factori biologici descriși pe larg în buletinele de expertizare amintite anterior.

Deci muzeul nostru nu are nicio antenă, în schimb angajații instituției sunt expuși unor factori biologici și vătămători specifici arhivelor, care duc la apariția unor boli profesionale extrem de grave. Aș aminti aici doar faptul că trei dintre angajații noștri s-au îmbolnăvit în ultimii ani de astm, sau alte afecțiuni conexe pulmonare, cauzate direct de expunerea la patrimoniul istoric pe suport papetar. Nu în ultimul rând, acest spor se regăsește în marea majoritate a muzeelor din România, deci noi nu constituim o excepție de la regulă”, a spus directorul muzeului.

Citește și: Dorneanu încasează 12.500 lei/lună din patru sporuri: oboseală, confidențialitate, praf și doctorat

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te