Firmele care activează în domenii industriale vor putea obține în curând o singură licență pentru a-și desfășura activitatea legal, rapid și eficient.
În ședința din 9 aprilie 2025, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care actualizează structura instituțională necesară pentru aplicarea licenței industriale unice, reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 140/2022.
Această hotărâre de guvern are ca obiectiv direct simplificarea și digitalizarea procesului de autorizare pentru firmele din domeniul industrial, eliminând necesitatea de a parcurge un traseu birocratic complicat și fragmentat, care până acum presupunea obținerea mai multor avize, de la diferite instituții.
Schimbare majoră în mediul de business. Ce înseamnă licenţa unică pe care o pregăteşte Guvernul
Licența industrială unică ar trebui operaționalizată până cel târziu în trimestrul IV al anului 2025 (adică până la finalul anului 2025), așa cum reiese din hotărârea de guvern.
Aceasta presupune funcționarea platformei digitale dedicate, emiterea efectivă a primelor licențe industriale unice, implementarea completă a cadrului instituțional și normativ.
Hotărârea de Guvern din 9 aprilie 2025 este un pas intermediar esențial pentru atingerea acestui obiectiv, prin actualizarea autorităților competente și a grupului de lucru care va coordona procesul.
Citeşte şi: CCIR promovează mediul de afaceri românesc în rândul statelor membre GRULAC
Licența Industrială Unică este o autorizație integrată, care va permite firmelor să își desfășoare activitatea industrială în baza unei singure aprobări, emisă după ce toate instituțiile competente își dau acordul printr-un proces coordonat și unitar, se precizează în hotărârea de guvern.
În loc ca investitorii să alerge de la o autoritate la alta pentru diverse avize (mediu, urbanism, sănătate, siguranță etc.), noul sistem va concentra toate aceste proceduri într-un singur canal administrativ, coordonat la nivel guvernamental.
Obținerea licenței industriale unice se va face printr-un punct de contact unic, cel mai probabil o platformă digitală, unde firma va depune o cerere centralizată, conform Termene.ro.
Citeşte şi: Ce magazine nu măresc preţurile, din cauza impozitului pe cifra de afaceri?
Autoritățile implicate vor analiza dosarul în paralel, iar decizia finală va veni într-un termen standardizat și mult redus față de cel actual.
În cadrul implementării licenței industriale unice, va fi înființat Oficiul pentru Licența Industrială Unică, o structură dedicată coordonării procesului de autorizare integrată.
Bărbat vesel, conducându-şi online afacerile informatizate - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
Acesta va gestiona relația cu toate instituțiile implicate, prin intermediul Punctului de Contact Unic Electronic pentru Licențiere (PCUEL) – o platformă digitală ce va permite firmelor să depună o singură cerere online pentru obținerea licenței.
PCUEL va integra toate procedurile și avizele necesare, reducând birocrația și timpul de așteptare. Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 140/2022, completate de hotărârile guvernamentale subsecvente, procesul de obținere a licenței industriale unice va urma pași standardizați.