Santorini, raiul turistic grecesc aflat în criză. Ce îi lipseşte superbului arhipelag

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.08.2024 - 14:33
Santorini, raiul turistic grecesc aflat în criză. Ce îi lipseşte superbului arhipelag - Foto: Flickr/Harvey Barrison
Santorini, raiul turistic grecesc aflat în criză. Ce îi lipseşte superbului arhipelag - Foto: Flickr/Harvey Barrison

Santorini, raiul turistic grecesc aflat în criză. Ce îi lipseşte superbului arhipelag. "Este cel mai urât sezon!" - sunt cuvintele de ordine despre raiul insular.

SHARE

Santorini, raiul turistic grecesc aflat în criză. Ce îi lipseşte superbului arhipelag. "Este cel mai urât sezon!" - sunt cuvintele de ordine despre raiul insular grecesc.

Există un vulcan care urmează să erupă într-o zi, aici. Practic, actualul arhipelag este ce a rămas rupt din vechea insulă, după o erupţie teribilă.

Santorini, raiul turistic grecesc aflat în criză. Ce îi lipseşte superbului arhipelag

Aceasta a avut loc cu aproximaţie în anul 1600 î.e.n., făcând praf vechea insulă Thera - de asemenea numită Santorini.

Casele de azi, văruite în alb, în tradiţie greacă, bisericile cu cupolă albastră și cerul azuriu, dar şi marea acestei insule grecești unice uimitoare atrag 3,4 milioane de vizitatori pe an, depășind cu mult numărul de aproximativ 20.000 de rezidenți permanenți ai insulei.

Cam 17.000 de pasageri de nave de croazieră ajung pe insulă, în zilele de vârf din sezonul estival, îndreptându-se direct către puncte fierbinți, precum capitala Fira și orașul Oia, din zona mai înaltă de la nord-vest, renumită pentru apusurile sale spectaculoase.

Citeşte şi: Una dintre insulele emblematice ale Greciei, invadată de turiști. Localnicii sunt exasperați

Și-a câștigat chiar și porecla de „insula Instagram”, datorită splendorii sale perfect saturate „fără filtru”, din pozele generoase care se fac aici.

Străzile înguste, pietruite, balcoanele de pe stânci sunt pline de turiști care caută selfie-uri la apus, iar localnicii sunt deranjați de turişti, în timp ce își desfășoară treburile zilnice.

Când vine seara totuși mulțimile se topesc, iar unii se plâng că insula se transformă din Times Square, în orașul-fantomă.

Citeşte şi: Care este singura țară din Europa unde oamenii se bucură de soare 300 de zile pe an? Climat plăcut

Este un amestec volatil, care a dus la formarea nemulțumirii, pe această insulă din Cicladele Mării Egee, al cărei peisaj accidentat a fost modelat de erupția vulcanică.

Primarul Santorini Nikos Zorzos a propus un plafon pentru pasagerii navelor de croazieră, până la 8.000/zi. Este o mișcare susținută de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, care a declarat pentru Bloomberg că măsura este stabilită pentru anul viitor.

Protestele antiturism au fost un punct de foc politic în Europa în această vară, demonstrații având loc în Spania, Țările de Jos și nu numai.

Citeşte şi: Românii vor în vacanță în Grecia la sfârșit de septembrie. Cum este vremea în această perioadă

Joi, Veneția a limitat numărul grupurilor de tur la 25 de persoane și a interzis megafoanele, după ce a declarat recent că taxa de intrare temporară este un succes, ceea ce a adus orașului venituri de aproximativ 2,64 milioane de dolari.

Supraturismul a devenit un cuvânt la modă major, în ultimii ani, deoarece destinațiile populare se luptă să echilibreze nevoia de dolari pentru vizitatori cu calitatea vieții rezidenților lor și să mențină un mediu dezirabil și durabil pentru toți.

Pe Santorini, după unii, nu este pur și simplu un caz de existenţă a prea mulți turiști. „Supraturismul nu există. Ceea ce văd este o lipsă de structuri”, a declarat Gianluca Chimenti, un operator de turism local și rezident de 18 ani în Santorini, pentru CNN Travel.

Cel mai prost sezon

În timp ce rețelele de socializare sunt pline de imagini cu supraaglomerarea severă din punctele fierbinți ale insulei, la orele de vârf, el spune că imaginea în restul timpului este foarte diferită.

„Adevărul este că insula este goală. Acum este ca niciodată, este cel mai prost sezon vreodată.”

Iulie și august sunt sezonul de vârf în Santorini, dar centrele orașelor sunt moarte după ora 21, iar restaurantele și hotelurile nu se apropie de capacitatea maximă, spune el.

Pasagerii navelor de croazieră sunt apreciați și foarte necesari, la fel și acei vizitatori cu ședere mai lungă, care vin cu barca sau cu avionul, dar el spune că sentimentul în rândul localnicilor este că ceva trebuie să ofere.

Idilică şi adormită

De la mijlocul până la sfârșitul secolului XX, Santorini era încă o insulă idilică adormită, în care locuitorii se plimbau pe măgari și cultivau roșii și îngrijeau podgorii pentru vin.

Acum, infrastructura învechită a insulei este supusă unei presiuni puternice, portul principal de la Fira fiind supus unei tensiuni deosebite.

Dacă nu vor o plimbare lungă și foarte abruptă, telecabina este singura opțiune pentru pasagerii navelor de croazieră de a ajunge din Portul Vechi în centrul orașului, subliniază Chimenti și „este absolut normal să ai o linie. dacă navele de croazieră se adună toate împreună.”

Reţelele sociale arată altceva

Cu toate acestea, când aglomerația dispare, „hotelurile în acest moment sunt la mai mult sau mai puțin decât sub 30% din tarifele din sezonul obișnuit”, susține el și spune că alte afaceri de pe insulă au o problemă similară.

„Problema este că rețelele sociale arată ceva complet diferit de ceea ce este realitatea”, spune el. Deși mulți, mulți turiști vor vizita Santorini, în acest an, există și mulți alții care sunt descurajați de reputația sa supraaglomerată și nu o consideră o destinație, pe tot parcursul anului, pentru sejururi mai lungi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te