O companie maghiară ar putea începe exploatarea unui important zăcământ de sare din județul Cluj, în apropiere de localitatea Florești, și ar putea deveni astfel un concurent direct al companiei Salrom, singurul producător de sare din România până în prezent.
Filiala din Oradea a companiei maghiare Salt-Veres Zrt. a primit aprobarea pentru planul urbanistic zonal (PUZ) necesar deschiderii unei mine de sare în zona numită Valea Florilor.
Acesta este un pas important, însă compania trebuie să mai obțină o serie de avize și autorizații pentru a începe efectiv exploatarea, scrie publicația Maszol.
Salrom nu va mai deţine monopolul exploatării sării în România. Cine vine?
Situat la aproximativ 50 km de Cluj-Napoca și la 22 km de Turda, zăcământul de sare cu o grosime de 0,7 km este estimat la 26 de milioane de tone, potrivit unui studiu de impact asupra mediului realizat în 2010.
Conform studiului realizat de Ipromin SA, teoretic, din zăcământul de sare din Valea Florilor se pot extrage 900.000 de tone pe an timp de 29 de ani, însă condițiile de mediu și tehnice permit extragerea a doar 440.000 de tone de sare pe an.
Citeşte şi: Salina Praid se va prăbuşi, nu mai poate fi salvată. "Întrebarea este când şi cât de rapid"
Este o cantitate semnificativă, având în vedere că în 2023, ultimul an pentru care există date disponibile, producția totală de sare a României a fost de 1,13 milioane de tone. În 1989, producția de sare a țării era de aproximativ 5 milioane de tone.
Salrom nu va mai deţine monopolul exploatării sării în România. Cine vine? - Foto: Pexels/Erhan Acar
Zăcământul de sare din subsolul localității din județul Cluj este de o calitate excepțională. Potrivit expertului în minerit Ambrus Zoltán, zăcământul din Valea Florilor este cel mai pur din țară, conținând 98,8% clorură de sodiu (NaCl), conform antena3.ro.
Citeşte şi: Au început iarăşi lucrările de deviere a pârâului Corund, la Salina Praid
Într-un studiu dedicat potențialului comercial al acestui zăcământ, el subliniază că puritatea sării, împreună cu poziționarea geologică și geografică a zonei, oferă un avantaj major pentru orice investitor care dorește să deschidă o mină.
În prezent, compania de stat Salrom deține monopolul asupra exploatării de sare în România. 51% din acțiunile sale aparțin Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, iar 49% sunt deținute de Fondul Proprietatea.