''Din punct de vedere al activității pe șantier, acum două zile a fost dat un ordin de sistare a lucrărilor, pentru 9, 10 și respectiv astăzi (vineri - n.red.), 11, ca urmare a fenomenelor meteo care au avut loc în ultima perioadă.
Datorită faptului că, începând de ieri după amiază, ieri seara (joi - n.red.), nu au mai fost averse de ploaie și se preconizează că până în seara asta nu vor fi, am decis ca astăzi (vineri - n.red) să dăm ordin de începere și ziua de astăzi să fie din nou zi de lucru pe șantier'', a declarat Nicolae Sebastian Șoltuz, la Praid.
Acesta a spus că aceste două zile au întârziat graficul de lucrări, dar se speră că până la sfârșitul săptămânii viitoare apa din pârâul Corund să poată fi preluată pe conducte.
Au început iarăşi lucrările de deviere a pârâului Corund, la Salina Praid
''Aceste două zile de întârziere ne fac să credem, deși am fi vrut că până luni, marți totul să fie gata și apa să poată fi deja preluată pe conducte, ne face să ne ducem cu gândul că undeva în zilele de joi, vinerea viitoare, apele vor fi deja preluate, captate și trimise pe conductele corugate.
Urmează ca ulterior să putem face, după ce deviem pârâul, să finalizăm celelalte lucrări, respectiv partea de priză de captare și partea de priză de deversare, care așa cum știți va trebui să înglobeze și acea albie betonată ulterioară care va trebui să fie făcută.
Citeşte şi: Salariul directorului Salrom, mărit după dezastrul de la Praid. Ministrul Economiei dezvăluie
Deci, sunt lucrări care nu pot fi făcute până nu este preluat pârâul pe țevile corugate și eliberată zona respectivă, ca să se poată turna, betona și tot ce mai e de făcut. Dar sperăm ca apa, efectiv, să fie preluată, captată și trimisă prin țevile corugate până la sfârșitul săptămânii'', a arătat oficialul Salrom, conform Agerpres.
El a mai spus că, în ultimele 24 de ore, sufoziunile din zonă s-au extins puțin, dar fenomenul este unul previzibil. De asemenea, Nicolae Sebastian Șoltuz a precizat că nivelul apei din mină a crescut cu 11 centimetri în ultimele două zile, iar cauza este reprezentată de infiltrațiile de pe versanți și izvoarele subterane.
Citeşte şi: Scandal uriaș la Salrom. Cină de 12.500 € de după prăbușirea Salinei Praid: Directorul: „Nu e mult”
''La cele două puncte unde se măsoară salinitatea, respective Galeria de coastră și puțul Iosif, concentrația a rămas aceeași, temperatura a rămas aceeași dar, din păcate, în ultimele două zile, ca urmare a fenomenelor meteo (...), nivelul apei a crescut în mină cu 11 cm, respectiv cinci ieri (joi - n.red.), șase centimetri azi (vineri - n.red.).
Având în vedere că colegii noștri de la ISU și de la Apele Române pompează în continuare, bypassând apa din amonte și deversând-o în aval de lucrare, este evident că această creștere a nivelului de apă în mină se datorează infiltrațiilor de pe versanți sau a izvoarelor subterane, care nu pot fi monitorizate de la suprafață'', a explicat Nicolae Sebastian Șoltuz.
Salina Praid, închisă, după ce pârâul Corund a străpuns albia şi s-a infiltrat în salină - Foto: INQUAM PHOTOS/Alex Nicodim
La rândul său, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, Ovidiu Ianculescu, a precizat că debitul pârâului Corund, în aval de Canionul de Sare, este în scădere, iar conductivitatea apei se menține stabilă, în jurul valorii de 4.000-4.500 de microsiemens/cm.