Cine sunt românii care primesc 2.300 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie? Au muncit doar 4 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.12.2023 - 13:44
Cine sunt românii care primesc 2.300 lei în plus la pensie la 1 ianuarie? - Foto: Freepik

Există români care primesc mii de lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. E vorba de foștii primari, viceprimari, șefi de consilii județene. Pentru a lua banii, ei trebuie să aibă vârsta de pensionare și să fi avut minimum un mandat complet.

SHARE

De la 1 ianuarie 2024, o nouă categorie de români ar urma să primească pensii speciale la valori destul de mari. Este vorba de primarii, viceprimarii, precum și președinții și vicepreședinții de consilii județene.

Citește și: Cu ce sumă de bani îți crește pensia după fiecare lună de muncă ? Poți calcula și singur

Ei ar fi trebuit să primească, încă din 2020, pensii speciale pentru limită de vârstă, dar termenul pentru intrarea în vigoare a prevederilor s-a tot amânat. Au existat zvonuri că s-ar amâna plata pensiilor și pentru 2024 dar, deocamdată, nu există un act oficial.

Citește și: Cine sunt pensionarii care vor pierde 1.500 lei de la 1 ianuarie ? Ce pensie au și cum se explică ? | Newsweek Romania

Cine sunt românii care primesc 2.300 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie? 

România are 2.685 de comune și 263 de orașe, iar de la Revoluție au trecut 34 de ani. Astfel că numărul de primari, viceprimari și șefi de Consilii Județene este de ordinul miilor, dacă nu a zecilor de mii.

Calcul pensiei se face în funcție de numărul de mandate (nu mai mult de 3) și de valoarea salariului.

Salariile primarilor au crescut foarte mult în ultima vreme. Un primar de oraș mare sau un președinte de Consiliu Județean are un salariu de peste 20.000 lei brut pe lună.

Spre exemplu, când era președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, lau un salariu de 23.400 lei pe lună.

Citește și: Student „la distanță”, plătit cu 5.000€ de la buget, Ionel Arsene se teme de poliția medicală

Un primar de comună sare de 15.000 de lei brut. Spre exemplu, Newsweek România a scris în exclusivitate că primarul comunei Crevedia și-a făcut salariul de 16.000 lei brut.

Citește și: OFICIAL Primarul din Crevedia și-a făcut 16.500 lei salariul, creștere cu 6.200 lei cu ajutorul PSD

Cum se calculează pensia primarilor, viceprimarilor? 

„Cuantumul pensiilor aleșilor locali îndreptățiți la acestea se va stabili anual (ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată pentru funcția în cauză - de exemplu, primar) și va fi inclus în anexe atașate legii de aprobare a bugetului de stat”, se arată în lege.

Un mandat are 12 luni X 4 ani = 48 de luni. Dacă luăm o indemnizație medie de 12.000 lei brut (unele salarii de primar au fost mai mici în urmă cu peste 7 ani), ar ieși că primarii au fi câștigat în 4 ani suma de 576.000 lei. Pentru a calcula pensia, se aplică 0,40% la această sumă și rezultă suma de 2.300 lei brut ca pensie.

Ce condiție trebuie îndeplinită?

Prima condiție este cea a îndeplinirii vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse, așa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau îndeplinirea condițiilor prevăzute de alte legi speciale. Demnitarii menționați mai sus trebuie să fi exercitat cel puțin un mandat complet (e vorba de 48 de luni). 

Deputații iau și ei pensii speciale

38.000.000 lei sunt pensii speciale ale parlamentarilor cu voia judecătorilor CCR care au decis, în noiembrie, că tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.

Newsweek a dat câteva exemple de pensii speciale ale parlamentarilor. Petre Daea primea o pensie specială de 67.000 de lei pe an pentru 3 mandate de deputat.

Valer Dorneanu primea o pensie specială de deputat ceva mai mare de 78.000 de lei pe an.

Citește și: 38.000.000 lei, pensii speciale iau foștii parlamentari cu voia CCR. Daea, Dorneanu: 6.000 lei/lună

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te