Lovitură dură pentru românii care au salariul minim pe economie: scad veniturile cu 100 de lei

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 11.12.2023 - 17:19
Lovitură dură pentru românii care au salariul minim pe economie: scad veniturile cu 100 de lei Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Lovitură dură pentru românii care au salariul minim pe economie: scad veniturile din ianuarie din cauza faptului că, la final de an, expiră măsura celor 200 de lei neimpozabili.

SHARE

Lovitură dură pentru românii care au salariul minim pe economie: scad veniturile din ianuarie din cauza faptului că, la final de an, expiră măsura celor 200 de lei neimpozabili.

Mai exact, cei care sunt încadrați cu minimul pe economie ar putea să primească cu 100 de lei mai puțin în mână, pentru că într-o lună va expira măsura celor 200 de lei netaxați.

„Dacă nu se va lua nicio măsură de la 1 ianuarie, pentru cei pe salariul minim, vor avea un net mai mic. Urmează să avem un Consiliu în care să hotărâm ce facem cu salariul minim și cât putem să-l creștem.

Lovitură dură pentru românii care au salariul minim pe economie: scad veniturile cu 100 de lei

Deci măsura cu 200 de lei creează discriminări. Și cred că măsura corectă ar fi să crească salariul minim pentru salariați. Guvernul a avut mai multe discuții cu sindicatele și patronatele pentru a găsi o soluție.

O propunere a fost ca salariul minim să crească din nou astfel încât să se compenseze eliminarea măsurii celor 200 de lei neimpozabili”, spune Mircea Burlacu, reprezentant Blocul Național Sindical, conform Digi24.

Citește și: Locuri de muncă în străinătate. Pleci în Tenerife și faci poze. Ai 1.000 € lunar și hotel gratuit

Salariul mediu din România este încă foarte mic raportat la cel minim, dar şi la coşul zilnic, a spus europarlamentarul Eugen Tomac, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

România trebuie să implementeze salariul minim european cel târziu anul viitor, potrivit angajamentelor pe care și le-a luat, dar și a unei directive europene în acest sens. 

Aceasta prevede că fiecare stat va stabili nivelul venitului minim în funcție de condițiile sociale, economice, dar și de evoluția indicatorilor macroeconomici.

Avem cele mai mici salarii din UE

Sunt aici două aspecte extrem de importante în ceea ce privește punctul de pornire în calcul. Pe de o parte, ar putea fi vorba despre valoare a coșului de cumpărături, o altă variantă ar fi stabilirea unui procent raportat la salariul mediu. 

"Şi în Uniunea Europeană, şi în România, există aspecte care trezesc interese şi dezbaterii vii în comisie, pentru că e nevoie de mai multă transparenţă, un echilibru între remunerare şi condiţii, pentru că e frustrare când ştii că dai totul şi nu eşti remunerat la fel, e nevoie de o îmbunătăţire.

Apoi discriminarea care există în continuarea în unele state între bărbaţi şi femei, dar această chestiune a fost eliminată în România.

Citește și: Țara unde românii pot câștiga 6.000 € lunar și mai multe bonusuri. Ce meserie trebuie să știe

Toate aceste prevederi pe care Comisia le propune şi trebuie să le adoptăm sunt extrem de importante în momentul de faţă.

Oamenii trebuie să se simtă protejaţi când au nevoie de acest sprijin.

Cât priveşte salariul minim european, România începe să se alinieze la cerinţele UE şi cred că acesta este un pas important, dar nivelul nostru de salarizare este încă mic raportat la celelalte state.

În  România, salariul minim de acum răspunde la criteriile pe care le defineşte ţara noastră, dar avem un salariu mediu foarte mic raportat la salariul minim", a spus europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te