S-au împlinit 140 de ani de la înființarea primei burse de valori mobiliare din România

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.12.2022 - 15:40
Președintele ASF, Nicu Marcu- Foto: asfromania.ro

Președintele Autorității de Supraveghere Bancară (ASF), Nicu Marcu, a participat la aniversarea a 140 de ani de la înființarea primei burse de valori mobiliare din România, prilej cu care a ținut un discurs.

SHARE

El a ales să vorbească despre relațiile dintre Bura de Valori București (BVB) și ASF din perspectiva protejării stabilității financiare naționale.

„Dacă Autoritatea este un pivot normativ esențial al sistemului financiar românesc, BVB reprezintă principala instituție a pieței de capital autohtone.  

Dacă Autoritatea se situează sub semnul prudenței instituționale, BVB este locul unde managementul riscului e mobilizat în profitul prosperității”, a spus Nicu Marcu.

Potrivit acestuia, „între ASF și BVB există o sinergie naturală pe care avem obligația de a o întreține și dezvolta”. 

„Astfel, dinamica tranzacțiilor de la BVB reprezintă nu doar o expresie a sănătății economice naționale, ci și un indicator elocvent pentru eforturile de supraveghere experimentate cu succes de ASF în ultimii ani.

Nu este, deci, surprinzător faptul că, într-un moment atât de critic pentru piețele și serviciile de investiții financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară tinde să imprime BVB prioritățile sale de acțiune.

Astfel, ASF se concentrează pe îndatoririle de a supraveghea evoluția piețelor, de a monitoriza, înțelege și evalua riscurile nu numai la adresa investitorilor, dar și a piețelor și stabilității financiare”, a punctat președintele ASF.

Citește și: VIDEO General britanic: Royal Marines, desfășurați în "operațiuni secrete" în Ucraina

Nu în ultimul rând, Nicu Marcu a subliniat că, la fel ca „sectorul asigurărilor sau cel al fondurilor de pensii, piețele de capital revendică un rol crucial în peisajul financiar al oricărei economii capitaliste contemporane.”

„Bursele alimentează economiile locale și globale, ajută la alocarea riscurilor și promovează sănătatea și stabilitatea financiară.

Dacă ne raportăm la starea actuală a economiei prin prisma riscurilor și vulnerabilităților ce îi sunt asociate, comunicarea și coordonarea între ASF, BVB și marile companii de servicii financiare este o prioritate comună.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

O astfel de coordonare cu valențe proactive permite atât autorităților de reglementare cât și actorilor financiari să recunoască și să definească în timp util noile provocări, riscurile și vulnerabilitățile asociate piețelor financiare.

Aceștia pot lua astfel decizii financiare sănătoase, în interesul acționarilor și în scopul dezvoltării sustenabile a economiei naționale”, a adăugat șeful ASF.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te