VIDEO S-a semnat contractul pentru ultimul ciot al Autostrăzii Transilvania. 440 km, în 30 de ani

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 10.04.2025 - 15:54
S-a semnat contractul pentru ultimul ciot al Autostrăzii Transilvania. 440 km, în 30 de ani - Foto: captură video
S-a semnat contractul pentru ultimul ciot al Autostrăzii Transilvania. 440 km, în 30 de ani - Foto: captură video

S-a semnat contractul pentru ultimul ciot al Autostrăzii Transilvania. Are 41 de kilometri și va costa 6,62 miliarde de lei. Adică, circa 54.000.000 euro per kilometru. Prin urmare, la 30 de ani de la prima lopată, cei 440 de kilometri ar putea fi în sfârșit gata.

SHARE

Autostrada Transilvania, care are o lungime totală proiectată de 440 de kilometri, ar putea fi gata în 2032.

Respectiv, după aproape 30 de ani de la prima lopată, având în vedere că primul contract pentru Autostrada Transilvania a fost semnat cu Bechtel de Guvernul Năstase la finalul anului 2003 și primele lucrări au început în iunie 2004. 

Citește și: VIDEO 12 sau 27 de noi km din Autostrada Transilvania, în 2025? CNAIR se luptă cu hârtiile, UMB stă

S-a semnat contractul pentru ultimul ciot al Autostrăzii Transilvania. 440 km, în 30 de ani

Pe 10 aprilie 2025, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost semnat contractul pentru realizarea ultimului tronson din Autostrada Transilvaniei, cuprins între Poarta Sălajului-Nuşfalău, care are o lungime de 41 de kilometri şi include şi un tunel de aproape trei kilometri.

Contractul a fost încheiat între CNAIR şi Asocierea Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS-Ozaltin Insaat Ticaret VE Sanayi AS (Turcia).

Premierul Ciolacu a afirmat că acesta este ultimul tronson din Autostrada Transilvaniei.

”Este ultimul tronson din A3, care nu era contractat din Autostrada Transilvaniei.

O perioadă de timp, cu adevărat, a fost o aplicare mult mai mare pe zonele în care România nu avea niciun fel de autostradă, dar cu prezenţa noastră astăzi aici am vrut să arătăm foarte clar că nici o zonă a României nu va fi lăsată în urmă. Dimpotrivă, toată politica a fost de a crea un echilibru.

Dacă s-ar fi dezvoltat România într-o astfel de logică, sunt ferm convins că în acest moment nu ar fi părăsit atât de mulţi români România să-şi caute un loc de muncă mai bine plătit în altă parte.

Este un record, este o zi istorică, aş putea spune, pentru că avem cea mai mare valoare contractată pe zona de infrastructură rutieră, peste şase miliarde de lei, mai exact 6,62 miliarde de lei fără TVA şi în localitatea Meseş, va fi cel mai lung tunel din România, de aproximativ 2,89 kilometri”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și: VIDEO Au repornit lucrările pe lotul din Autostrada Transilvania început de Bechtel acum 20 ani

De asemenea, Sorin Grindeanu a afirmat că pe tronsonul de la  Suplacu de Barcău la Biharia s-a intrat în faza de execuţie.

”Vorbim de cel mai mare contract din istorie, semnat de noi la Ministerul Transporturilor, 6,62 de miliarde de lei, 41 de kilometri, incluzând acest tunel de aproape trei kilometru, tunelul Meseş.

Putem spune în acest moment că de la Nădăşelu până la Nuşfalău s-a intrat în ultima fază cea de execuţie.

De asemenea, pot să spun că şi de la Suplacu de Barcău până la Biharia iarăşi am intrat în faza de execuţie. Aceste tronsoane cu diferiţi constructori, mai ales în prima parte, de la Nădăşelu până la Poarta Sălajului, cele două loturi ale UMB-ului ar trebui să fie finalizate anul acesta.

Şi sunt monitorizaţi foarte atent, sunt convins, aşa cum ne-a învăţat UMB-ul, că se va ţine de termene”, a mai transmis ministrul Transporturilor.

Citește și: FOTO Infiltrații de apă și gropi, pe cioturi de pe Autostrada Transilvania inaugurate de câteva luni

Grindeanu s-a referit şi la asocierea de firme care a câştigat acest contract.

”Avem experienţe pozitive cu ambele companii. Una dintre ele a intrat pe final de contract pe lotul întâi de la drumul expres de la Craiova la Piteşti. Erau nişte domni care nu îşi făceau treaba, am reziliat şi a câştigat una din cele două companii, au terminat înainte de termen şi au făcut treaba foarte bine.

Cealaltă companie e partea de asociere de la metroul din Bucureşti şi de asemenea a câştigat toate cele patru loturi de la Sibiu la Făgăraş şi sunt în execuţie în acest moment şi mai au un lot foarte important pe care îl vor termina anul acesta, ultimul lot lipsă între Ploieşti şi Buzău, unde înaintează foarte bine şi vor fi finalizaţi şi acei 17-18 kilometri şi anul acesta”, a explicat Grindeanu.

Tronsonul Poarta Sălajului – Nuşfalău, în lungime de 41 kilometri, va fi construit de o Asociere de antreprenori turci (Makyol – Ozaltin), în termen de 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuţie).

În cadrul contractului este prevăzută şi construirea celui mai lung tunel rutier din Romania (Tunelul Meseş) care va avea o lungime de 2,89 kilometri.

Proiectul, cu cea mai mare valoare de până acum (6,62 miliarde de lei, fără TVA), finanţat prin Programul Transport 2021-2027, include construcţia a 65 de viaducte, poduri şi pasaje, cu o lungime totală de 13 kilometri.

Întregul tronson de autostradă Poarta Sălajului – Nuşfalău este compus din două secţiuni:

- Poarta Sălajului –Zalău (15,14km), care include tunelul Meseş,
- Zalău –Nuşfalu (25,86 km)

Povestea Autostrăzii Transilvania a început în 2003

Autostrada Transilvania, A3 - București - Brașov - Târgu Mureș - Cluj - Oradea - Borș, cu o lungime totală planificată de aproximativ 580 de kilometri, a fost promisă pentru 2012 și rămâne încă un vis îndepărtat.

Între Brașov și Târgu Mureș există 140 de kilometri fantomă, care au pierdut bătălia cu alte proiecte de infrastructură finanțate în perioada 2021-2030, iar oportunitatea implementării investiției ar putea fi rediscutată abia după anul 2030.

„Blestemul de 20 de ani: și încă nu e gata! Pe 16 iunie 2024 se împlinesc două DECENII de la prima lopată dată de Bechtel pe Autostrada Transilvania.

După 20 (douăzeci) de ani, încă ne chinuim să reluăm lucrările pe Suplacu-Chiribiș-Biharia.

Epopeea halucinantă a celor două loturi e departe de final. Nu o mai reluăm, ni s-a acrit și nouă. Aproape că am pierdut șirul licitațiilor anulate și al contractelor reziliate.

Din "fericire", pe sectorul Suplacu de Barcău-Chiribiș noul antreprenor Erbașu pare motivat să facă impresie bună la prima lui aventură în "Superligă" și să pună în teren lucrările în termen: 18 luni execuție.

Autostrada Transilvania, promisă pentru 2012

În 2003, Guvernul României, condus de Adrian Năstase, a emis “Ordonanța de Urgență numărul 120 din 18 noiembrie 2003 pentru aprobarea demarării de către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. a procedurii de negociere cu o singură sursă cu firma Bechtel Internațional Inc., în vederea încheierii contractului de proiectare, construire și finanțare a autostrăzii Brașov–Cluj–Borș”.

O lună mai târziu, pe 19 decembrie 2003, s-a semnat “Contractul de construire a autostrăzii Brașov–Cluj–Borș”, acord între Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., pe de o parte, și Bechtel Internațional Inc., pe de altă parte.

Pe 1 decembrie 2009 s-au deschis circulației primii 42 de kilometri din această autostradă, dintre Turda și Cluj-Napoca Vest (Gilău), iar în 13 noiembrie 2010, încă 10 km, între Turda și Câmpia Turzii. 

Pe 30 mai 2013, după ani în care nu s-a mai lucrat aproape deloc, contractul cu Bechtel a fost anulat de Guvernul condus de Vicotor Ponta şi fiecare tronson a început să fie licitat distinct.

Între Brașov și Târgu Mureș au rămas însă 140 de kilometri fantomă, un tronson care nici măcar pe hârtie nu mai figurează, după ce a fost scos din planurile autostrăzii în 2015, în urma Masterplanului General de Transport al României realizat de Guvernul Ponta.

Inițial, Autostrada Brașov - Târgu Mureș, parte a Autostrăzii Transilvania, a fost împărțită în 3 segmente, cu o lungime totală de 151 de kilometri: 

- 1A: Brașov (Cristian) – Făgăraș, 40 km, termen oficial: 28.11.2010 – 31.12.2013

- 1B: Făgăraș – Sighișoara, 53 km, termen oficial: 28.02.2010 – 31.12.2013

- 1C: Sighișoara – Târgu Mureș (Ogra), 58 km, termen oficial: 29.11.2009 – 31.12.2013 (contract Bechtel)

Din segmentul 1A a fost finalizat doar un ciot de 6,4 km între Cristian și Râșnov, segmentul 1B este incert, iar din segmentul 1C a fost făcută doar bucățica Ungheni – Ogra de 10 km, restul fiind incert.

Prin urmare, aproape 140 de kilometri din Autostrada Transilvania sunt fantomă și au toate șansele să rămână așa. 

Conform Masterplanului General de Transport al României realizat de Guvernul Ponta, Autostrada Brașov - Târgu Mureș a fost „retrogradată” la nivel de drum transregio, un statut inferior celui de drum expres. 

Ce spunea premierul PSD Victor Ponta în 2015 despre Autostrada Transilvania

„În primul rând, în sfârșit, pentru prima dată în istoria României, avem un Master Plan. Nu am avut nici în 2007, când am intrat în Uniunea Europeană, nici mai târziu. Nu poţi să ai un proiect pe termen lung şi atât de important fără să ştii exact ce îţi doreşti.

Ce este esenţial din punctul meu de vedere, domnule ministru, şi aveţi tot sprijinul meu, acest Master Plan întocmit de o companie - AECOM, nu? -, cea mai mare companie din lume din câte ştiu, o companie americană, agreat şi cu respectarea condiţiilor puse de Comisia Europeană, mai are nevoie, însă, de un pas esenţial, altfel va rămâne sub forma acestor planșe. Și anume să mergeţi, să discutaţi cu comisiile reunite, comisiile de transport şi din Senat, şi din Camera Deputaţilor, să aveţi o discuţie oricât de lungă, la care să nu vină doar cei din Comisia de Transport, ci şi toţi ceilalţi parlamentari, după care voi invita, împreună cu dumneavoastră, liderii tuturor partidelor parlamentare, vom merge şi la preşedintele ţării. 

Ca să avem un Master Plan care va avea succes, trebuie aşa cum am făcut azi şi am semnat toţi un acord naţional pe zece ani pentru finanţarea Apărării, trebuie să avem un acord pe zece ani pentru acest Master Plan.

Dacă nu îl avem, nu are rost să vă apucaţi de treabă, pentru că nimeni nu va mai dori să repete experienţele tragice - în 2004 s-a semnat Autostrada Transilvania; dacă nu se oprea în 2005, în 2008 sau când era?”, i-a spus premierul Victor Ponta ministrului Transporturilor, Ioan Rus, în 2015, la prezentarea Masterplanului General de Transport al României, potrivit gov.ro.

Ioan Rus i-a răspunsă că „În 2012 avea termen de finalizare” (Autostrada Transilvania, n. red.).

„Bun, acum era de la Braşov la Borş şi era autostradă. Așa avem nişte bucăţele, la Cluj avem câţiva kilometri, am mai făcut în altă parte.

La fel, proiectul Comarnic-Braşov, care a mai fost încercat în 2004, în 2010 - eşec total.

Toate celelalte lucruri, dacă nu există un acord prin care să spunem oricine vine la guvernare, orice ministru se schimbă, orice guvern, orice majoritate, asta vrea să facă România în următorii zece ani cu autostrăzi, o să fie din nou un eşec (...)”, a continuat Victor Ponta. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te