Rusia a tăiat gazele Europei prin Nord Stream 1. Ungaria se laudă că Gazprom pompează neîntrerupt

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.09.2022 - 11:56
Autoritățile de la Budapesta se laudă că livrările de gaz rusesc spre Ungaria funcţionează neîntrerupt. / Foto: Profimedia

În timp ce Rusia a strâns robinetul de gaze către Europa și chiar a oprit furnizarea prin Nord Stream 1 pentru câteva zile, autoritățile de la Budapesta se laudă că livrările de gaz rusesc spre Ungaria funcţionează neîntrerupt, Ungaria fiind „o excepție”.

SHARE

Livrările de gaz rusesc spre Ungaria funcţionează neîntrerupt şi vor alimenta atât consumatorii casnici, cât şi pe cei industriali în sezonul rece, a declarat Tamas Menczer, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, informează MTI.

În baza unui acord recent, Gazprom va livra până la un volum zilnic maxim de 5,8 milioane de metri cubi de gaz peste cele contractate pentru septembrie şi octombrie, a precizat Menczer la televiziunea publică M1.

Secretarul de stat a mai afirmat că aproape jumătate din gazul consumat anual în Europa, circa 400 miliarde de metri cubi, vine din Rusia, şi a insistat că 'aceia care spun că gazul rusesc ar putea fi înlocuit pe termen scurt pur şi simplu nu spun adevărul'.

Menczer a mai argumentat că Europa nu dispune de destule terminale pentru a primi cantităţi suficiente de gaz natural lichefiat (GNL) şi nici nu are gazoducte suficiente.

Potrivit lui Menczer, Gazprom a generat un profit record de 41,5 miliarde de dolari, dublu faţă de anul trecut, în pofida sancţiunilor Uniunii Europene.

'Ruşii fac bani, cu mult peste aşteptări, în timp ce Europa este într-o criză energetică, Ungaria fiind o excepţie locală', a mai spus secretarul de stat.

Citește și: Cehia pune pe masa Uniunii Europene un plan de plafonare sau control al prețului gazelor

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au urcat consistent după ce Gazprom a oprit, în perioada 31 august - 3 septembrie, livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 12 euro spre finalul săptămânii trecute, ajungând la 263 euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar cotaţiile pentru octombrie cu trei euro, la 272 euro MWh.

În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia.

"În condiţiile în care s-au atenuat valurile de căldură şi ploile de toamnă au revenit parţial, preţurile energiei în Europa nu mai înregistrează valori record. Credem că piaţa a evaluat excesiv riscurile privind aprovizionarea cu energie şi actuala creştere se va atenua", a apreciat Norbert Rucker, analist la Julius Baer.

Citește și: Mama care a făcut 9 copii odată spune că abia la naștere a descoperit câți bebeluși erau de fapt

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor, scrie Reuters.

În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te