Mulți lucrează așa, pentru un venit suplimentar, ori pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice. Anul trecut a existat și o a treia categorie: cei care dețineau o firmă fără angajați și-au făcut contract și acolo pentru că societatea să plătească un impozit mai mic.
Pavel Băcilă lucrează de la distanță pentru o companie IT din Cluj-Napoca și pentru că programul îi permite, câștigă bani frumoși și dintr-un al doilea job. Este instructor de schi în Poiana Brașov.
Românii își iau mai multe locuri de muncă pentru a face față cheltuielilor. Numărul s-a dublat
Pavel Băcilă, angajat cu două joburi: „Mă ajută schiul că îmi ies din ritmul de stat calculator-pat. Mă ajută financiar într-o foarte mare măsura pentru că mereu e bine să ai un plus de venit de undeva”.
Pe același principiu, Olimpia Porojan - evaluator la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din Timișoara - și-a mai luat o slujbă de asistent medical, într-un centru de permanență. Venitul suplimentar pe care îl obține astfel vine însă și cu unele sacrificii.
Citește și: Ce salariu are un român din Germania după 6 ani de muncă? ”E corectă viața asta? Mă întorc acasă”
Olimpia Porojan: „De multe ori îți petreci și sărbătorile sau weekendurile pe care ai putea să ți le petreci cu familia, cu copiii.”
Potrivit Inspecției Muncii, numărul angajaților care au simultan mai multe contracte de muncă s-a dublat în 2024 față de anul anterior acestuia. Rectorul Universității Politehnica din Timișoara a căutat explicații pentru această creștere.
Numărul salariaţilor din Capitală a ajuns, la finele lunii octombrie 2024, la 1.101.562 persoane, în creştere cu 22.277 persoane (plus 2,06%) faţă de perioada similară din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Câştigul salarial mediu brut era, la finele lunii octombrie 2024, de 10.810 lei (9.692 lei în octombrie 2023), iar cel net de 6.573 lei (5.984 lei în aceeaşi lună din anul anterior).
Angajații din București au cele mai mari salarii din țară. Cât ajunge să câștige un salariat
Pe de altă parte, la finele lunii octombrie 2024, în Bucureşti erau înregistraţi 9.501 şomeri, iar rata şomajului se situa la 0,8%.
În ceea ce priveşte pensionarii de asigurări sociale de stat, la finele trimestrului III al anului trecut numărul acestora era de 469.421 persoane, iar pensia medie se cifra la 3.117 lei.
Angajații pot solicita o reducere a impozitului pe salarii pentru anul fiscal 2025 și, astfel, își pot crește venitul net lunar. Această procedură permite ca anumite costuri și cheltuieli să fie luate în considerare la deducerea impozitului pe venit lunar în loc să aștepte o rambursare după declarația fiscală anuală.
Citește și: Cât plătesc românii din Germania pentru apa caldă? Limita de consum care nu trebuie depășită