80% din clienții zonei de acvaristică a hipermarketurilor de construcții sunt persoane pasionate, care își doresc un acvariu pentru locuința proprie și au nevoie de îndrumările consultanților Hornbach pentru a face cele mai bune alegeri. Restul de 20% din clienți sunt firme specializate în amenajarea de acvarii.
„Speciile cel mai des achiziționate de către clienții români sunt Paracheirodon Innesi, cunoscut și sub denumirea de peștele Neon, Guppy (Poecilia Reticulata), peștele Cardinal Tetra (Cheirodon Axelrodi), peștele Molly (Poecilia Sphenops Gold Molly Lyra) și bine-cunoscutul Carrasius Auratus.
Alegerea este, de cele mai multe ori, realizată în funcție de speciile ce pot fi integrate în același acvariu, astfel încât să existe o armonie în interiorul acestuia și toate zonele din acvariu să fie populate, dar și de dimensiunea la care ajung peștii adulți sau de mediul lor natural și de ceea ce mănâncă“, a declarat Mugurel-Horia Rusu, directorul Hornbach.
Reprezentantul companiei a subliniat că, în mod normal, coșul clientului în zona de acvaristică cuprinde, pe lângă pești, și plante vii acvatice, hrană și diverse tipuri de ustensile necesare îngrijirii.
În ceea ce privește principalele tipuri de acvarii, există o gamă variată precum acvariul de apă dulce sau tropical, cel cu apă rece sau cu apă sărată, dar și acvariul comun, în care pot conviețui diverse tipuri de pești.
O altă variantă întâlnită este acvariul pe specii, dar și acvariul biotop, care poartă această denumire pentru că în interiorul acestuia se pot crește pești, plante și alte viețuitoare care provin din același habitat natural.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Coordonatorul tehnic al PNRR a plecat în concediu, în ciuda interdicției puse de premier
Acvariul de creștere este o altă opțiune, mai ales pentru specialiștii în domeniul acvaristicii, în timp ce nano-acvariile reprezintă cel mai mic tip de vivariu, aici crescând în special creveții pitici, crabii de apă dulce pitici, melcii și pești foarte mici.
Pe lângă partea tehnică, sunt necesare și nisipul, dar și substratul pentru plantele acvatice naturale, decorațiunile, articolele pentru îngrijirea și reglarea indicatorilor apei. În final, odată amenajat acvariul, peștii și hrana acestora sunt ultima alegere.
Un alt aspect important de luat în calcul este tipul de apă folosit în acvariu. Apa de la robinet este cea mai bună bază disponibilă pentru un nou proiect de acvaristică - chiar dacă există diferite tipuri de apă. Totuși, pentru a proteja peștii împotriva substanțelor nocive, este indicată instalarea unui preparator pentru apa și bacteriile incipiente.
Iluminarea acvariului este un alt element indispensabil deoarece, prin procesul de fotosinteză, plantele descompun dioxidul de carbon din apă în carbohidrați și zahăr, componentele principale ale plantei. Ca produs de descompunere se produce oxigen, vital pentru pești și alte organisme.