Românii datori la bănci nu mai pot fi hărțuiți de recuperatorii de creanțe. Cum s-a schimbat legea?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.02.2024 - 12:31
Românii datori la bănci nu mai pot fi hărțuiți de recuperatorii de creanțe - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
recuperare datorii

Românii datori la bănci nu mai pot fi hărțuiți de recuperatorii de creanțe. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează relația dintre cei care cumpără creanțe de la bănci și debitori. În premieră, ANPC va avea un cuvânt important de spus în această problemă.

SHARE

Românii datori la bănci nu mai pot fi hărțuiți de recuperatorii de creanțe. Teroarea în care trăiesc, adesea, cei datornici către instituțiile financiare, din cauza agresivității firmelor de recuperare, are mari șanse să devină o amintire. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează relația dintre cei care cumpără creanțe de la bănci și debitori.

Românii datori la bănci nu mai pot fi hărțuiți de recuperatorii de creanțe. Cum s-a schimbat legea?

Mai bine mai tîrziu, decât niciodată, ar spune cei îngăduitori și optimiști. România s-a decis, în sfârșit, să implementeze o directivă europeană care vizează protecția persoanelor cu datorii la bănci în fața recuperatorilor de creanțe.

Astfel, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează relația dintre cei care cumpără creanțe de la bănci și debitori.

Românii nu vor mai putea fi hărțuiți sau executați silit cu ușurintă de reprezentanții instituțiilor financiare nebancare (IFN) cunoscute drept „firme de recuperare”.

Citește și: Cum au fost românii păcăliți de bănci să plătească rate mai mari? „Era împovărător”

Până acum acestea puteau trece destul de ușor la executarea silită a debitorului și puteau apela la metode precum hărțuirea, cum se plâng mulți dintre clienți,

Românii nu vor mai fi executați silit atât de ușor de firmele de recuperare a datoriilor - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

De acum, potrivit noii legi, administratorii de credite cumpărate de la bănci sau alte entități riscă controale și amenzi usturătoare i vor avea obligații mult mai stricte în relația cu debitorii, conform Antena 3 CNN.

Mai mult, în premieră pentru România, aceste firme de recuperare vor trebui să fie autorizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

Citește și: Ai rate la bancă? Iată metoda prin ca îți poți reduce rata lunară cu până la 500 de lei. Riscurile?

Potrivit datelor BNR, anul trecut, rata creditelor neperformante - adică cele cu întârzieri mai mari de 90 de zile, se apropia de 3% în sistemul bancar.

Numărul debitorilor cu restanțe depășea 234.000 în cazul băncilor și aproximativ 30.000 în cazul Instituțiilor financiare nebancare, mai scrie sursa citată..

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te