Potrivit unui comunicat al Executivului comunitat, schema va fi finanţată în întregime prin Mecanismului de redresare şi rezilienţă, după evaluarea pozitivă a Planului National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României de către Comisia Europeană şi adoptarea sa în Consiliu.
Obiectivul schemei este îmbunătăţirea rezilienţei şi valorii ecosistemelor de păduri, în vederea condiţiilor climatice viitoare din România. Potrivit schemei, sprijinul va lua forma unor granturi directe care vor acoperi între 70% şi 90% din costurile eligibile. Schema va fi deschisă proprietarilor de păduri publice şi private, precum şi producătorilor autorizaţi de material reproductiv forestier. Schema se va derula până la data de 30 septembrie 2024.
Citește și: Contracte în valoare de 66 milioane lei semnate de primarul municipiului Piatra-Neamţ prin PNRR
Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.
Citește și: Aurescu despre Schengen: Am primit sfaturi de la persoane care nu știu să-și negocieze salariul
Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară şi adecvată pentru a îmbunătăţi rezilienţa şi valoarea ecosistemelor de păduri din România. În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporţională şi nu va avea efecte negative asupra competiţiei şi comerţului în UE.
Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, conform Agerpres.