„Accesarea prefinanțării... Spun cu toată sinceritatea și deschiderea, sunt țări care s-au organizat mai bine și, pe măsură ce au intrat prefinanțările în cont, au avut proiectele pregătitre și au putut să și facă plăți. Comisia Europeană, din banii virați ne lasă să facem aceste plăți, care sunt extrem de necesare pentru începerea proiectelor. Deci e un mare lucru că avem acces la acești bani, numai că trebuie să avem și capacitatea necesară ca prin apeluri și prin implementarea proiectelor de infrastructură, și trebuie să ne mobilizăm ca să le susținem în vederea implementării. O să mai dureze puțin, dar vom intra într-o stare de normalitate”, spune ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
El a admis, întrebat punctual, că România nu a cheltuit niciun ban din fondurile PNRR.
„Nu am cheltuit bani din prefinanțare, dar nu am avut operaționalizate aceste structuri organizatorice necesare implementării PNRR, iar acest demers se derulează în aceste zile și e firesc că accesul la acești bani e asigurat după regulile europene. (...) E nevoie de generarea acelor proiecte care produc plăți din prefinanțare”, conchide Marcel Boloș.
Citește și: Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin
Primii bani din PNRR, 1,8 miliarde de euro, au fost transferați pe 2 decembrie 2021, de Comisia Europeană, sub formă de prefinanțare.
Citește și: Violenţe la o manifestaţie a opoziţiei: Turcia l-a convocat pe ambasadorul SUA
Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR.