România împrumută 14,5 mld. € de la CE, pentru reformele PNRR, acoperirea deficitului și refinanțare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.12.2021 - 18:40
România împrumută 14,5 mld. € de la CE, pentru reformele PNRR, acoperirea deficitului și refinanțare. / Foto: playtech.ro

Împrumutul de la Comisia Europeană în valoare de 14,49 miliarde de euro are trei destinaţii majore, respectiv finanţarea reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare (PNRR), acoperirea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Sunt trei destinaţii majore ale banilor din acest împrumut: finanţarea reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare (PNRR), acoperirea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale. Sumele se virează în 10 rate, până la 31 decembrie 2026, pe măsura îndeplinirii obiectivelor asumate de România în PNRR şi a derulării investiţiilor asociate împrumutului. O primă tranşă, prefinanţarea de 1,94 de miliarde de euro, va fi disponibilizată de Comisia Europeană imediat după intrarea în vigoare a Acordului", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Citește și: Claudiu Năsui, fostul ministru USR al Economiei: Bugetul 2022, unul „al minciunii şi al hoţiei”

Executivul a aprobat miercuri actul normativ care reglementează punerea în aplicare a Acordului de împrumut dintre România şi Comisia Europeană, prin care ţara va primi un împrumut, componentă a PNRR, de 14,49 de miliarde de euro, urmare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Acordul de împrumut a fost semnat din partea României de Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, de Johannes Hahn, comisar pentru Buget şi Administraţie, şi de Paolo Gentiloni, comisar pentru Economie, din partea Comisiei Europene.

"Spre deosebire de predecesorii mei vreau ca românii să ştie ce se întâmplă cu împrumuturile pe care le luăm; găsesc că au acest drept măcar şi pentru faptul ei vor susţine rambursarea lor. Eu voi face tot ce depinde de mine ca fiecare euro luat împrumut să fie pus la treabă şi să contribuie la dezvoltarea ţării noastre şi îmbunătăţirea vieţii oamenilor", a subliniat ministrul Finanţelor.

Citește și: Premierul Ciucă anunță creșterea cu 10% a pensiilor. Indemnizaţia socială, majorată la 1.000 de lei

Potrivit Ministerului Finanţelor, fiecare virament, inclusiv prefinanţarea, se acordă în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Rambursarea împrumutului se va face în următorii 30 de ani, în rate egale, cu o perioadă de graţie de 10 de ani.

Ministerul Finanţelor va încheia un Acord subsidiar cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te