Risc de lichidări în imobiliare. Președintele Evergrande este pus sub supravegherea poliției

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.09.2023 - 13:28
Risc de lichidare în imobiliare - Foto: Profimedia Images

Președintele China Evergrande Group (3333.HK) a fost plasat sub supravegherea poliției, a informat Bloomberg News, ridicând mai multe îndoieli cu privire la viitorul dezvoltatorului. Acesta se confruntă cu perspective de lichidare a afacerilor sale.

SHARE

Citând persoane care cunosc această problemă, raportul spune că Hui Ka Yan, care a fondat Evergrande în 1996, în orașul Guangzhou (Canton), din sud, a fost luat de poliție, la începutul acestei luni, și este monitorizat într-o locație desemnată.

Evergrande este cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume și s-a aflat în centrul unei crize de lichidități fără precedent în sectorul imobiliar al Chinei, care reprezintă aproximativ un sfert din a doua cea mai mare economie a lumii.

Risc de lichidare în imobiliare

Nu e clar de ce a fost plasat Hui sub supraveghere rezidențială. Mișcarea a fost un tip de acțiune a poliției, care nu duce la detenție sau arestare oficială și nu înseamnă că Hui va fi acuzat de o infracţiune.

Reuters nu a putut verifica imediat informaţia. Evergrande, departamentul de poliție din provincia Guangdong, a cărui capitală este Guangzhou, și ministerul securității publice nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Citeşte şi: Criză în imobiliare. Chinezii de la Evergrande are probleme în a evita colapsul financiar

O persoană apropiată lui Evergrande a spus că Hui a încetat să-şi contacteze personalul din firmă, în ultimele zile, în timp ce o sursă din industrie a spus că acesta a devenit total inaccesibil. Ambii au refuzat să fie identificați, deoarece nu erau autorizați să vorbească cu presa.

Acțiunea raportată împotriva lui Hui vine după ce poliția din sudul Chinei a declarat la începutul acestei luni că a reținut unii angajați la unitatea de gestionare a averii a Evergrande, care a strâns fonduri de la investitori individuali, prin vânzarea de produse de investiții, conform Reuters.

Criza financiară de la Evergrande, odată cel mai puternic dezvoltator din China, a devenit publică în anul 2021 și de atunci firma și o serie de parteneri ai acesteia nu şi-au îndeplinit obligațiile de plată a datoriei externe, pe fondul încetinirii vânzărilor de case.

Citeşte şi: China: Colapsul gigantului imobiliar Evergrande poate avea efect asupra economiei mondiale

Adăugând la necazurile sale planul de restructurare a datoriilor externe al Evergrande, cheia supraviețuirii sale, pe fondul unei crize de lichidităţi, perspectivele lichidării companiei par să crească.

„Este foarte probabil ca grupul de afaceri să eșueze în ceea ce privește restructurarea datoriilor și, cu capitaluri proprii negative, să intre în faliment, ceea ce include reorganizarea și lichidarea”, a scris UOB Kay Hian într-o notă de cercetare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te