Purcărea: 60% dintre români se tem că nu-și pot îndeplini visele din cauza situației lor financiare

DE Lidia Moise | Actualizat: 19.04.2022 - 16:22
Sursa: Pixabay

Apropae două două treimi dintre români nu-și îndeplini visele din cauza situației financiare precare, însă doar 10% dintre ei economisesc lunar, constant, sume de bani. Acestea sunt rezultatele studiului BRD AM care evaluează sănătatea financiară a românilor.

SHARE

Banii nu pot cumpăra fericirea, spune un proverb, ba chiar pot deteriora sănătatea,  avertizează alte zicale, însă un lucru e clar: o proastă gestionare a finanțelor poate afecta bunăstarea oamenilor. Însă. gestionarea veniturilor și controlul asupra cheltuielilor sunt factori importanți care determină sănătatea financiară a unei persoane și care se reflectă ulterior în bunăstarea individuală, consideră experții BRD Asset Management (BRD AM).  

Potrivit unui studiu al BRD AM două din trei persoane (66%) intervievate nu cred că ar putea face față unei cheltuieli neprevăzute, în timp ce doar 16% nu sunt deloc îngrijorate de acest aspect.

Sănătatea financiară influențează în mod direct și activ percepția nivelului de trai, stilul de viață pe care îl abordăm și bunăstarea noastră cotidiană. De aceea, ne-am dorit să evaluăm gradul de sănătate financiară al românilor. O proporție considerabilă dintre respondenți au indicat că sunt îngrijorați de o eventuală cheltuială neprevăzută sau că nu reușesc să facă un minim de economii lunare. În același timp, 60% consideră că nu își pot îndeplini visurile din cauza situației lor financiare. Rezultatele studiului subliniază corelația puternică dintre controlul asupra cheltuielilor lunare și disciplina financiară, pe de-o parte, și calitatea nivelului de trai simțită de individ, pe de cealaltă”, consideră Mihai Purcărea, directorul executiv al BRD Asset Management (BRD AM).

Constrângerile financiare afectează una din cinci persoane în satisfacerea nevoilor curente, iar jumătate nu duc o viață fericită din cauza gestionării deficitare a banilor, potrivit rezultatelor studiului. Mai mult, 60% dintre respondenți nu cred că își vor îndeplini visurile din cauza problemelor financiare, potrivit rezultatelor studiului derulat de BRD AM.

În același timp, peste un sfert din persoanele care au participat la studiu spun că nu reușesc să asigure un minim de economii lunare (10% din salariul lunar) pentru a se bucura de stabilitate și de sănătate financiară. Gestionarea banilor și nivelul de control al cheltuielilor sunt cauzele care stau la baza îngrijorării oamenilor când vine vorba de cheltuieli neprevăzute sau ocazionale, dar și atunci când este vorba de asigurarea unui trai decent, spun experții BRD AM.

Una dintre concluziile studiului indică faptul că una din 4 persoane nu reușește să se disciplineze și să preia controlul asupra planurilor sale financiare, ceea ce pare a indica o nevoie stringentă de a crește educația și responsabilitatea financiară”, a adăugat Mihai Purcărea.

Dintre respondenții care au participat la studiu doar 40% au confortul financiar care să le permită accesul la lucrurile pe care le doresc. Probabil că cei 34% dintre respondenți sunt optimiști că situația financiară le va oferi liniște la bătrânețe, fac parte din această categorie care se bucură de un confort financiar actual. Însă două treimi dintre respondenți spun că întâmpină probleme în gestionarea unei situații care necesită cheltuieli neprevăzute, doar 10% pun sistematic, lunar, bani de o parte și aproape jumătate (49%) nu se preocupă de ceea ce banca numește ”asigurarea unui viitor financiar confortabil”.

Studiul arată că 3 din 5 persoane se simt controlate de situația financiară în viața de zi cu zi, lucru care se reflectă în stilul de viață și calitatea acesteia. ”Mai mult, această temere se reflectă pe termen lung, rezultatele studiului arătând că 11% dintre respondenți anticipează că vor avea probleme financiare serioase la bătrânețe”, spun experții BRD AM.

Ideea de a sonda comportamentul financiar și îngrijorările privind finanțele personale este rezultatul schimbărilor provocate în gândirea economică a ultimilor ani. Studiile de economie comportamentală arată că nu doar lipsa banilor ci și proasta lor gestionare provoacă stres și anxietate, care au un efect paralizant asupra bunăstării mentale și fizice și astfel pot afecta sănătatea generală. Atunci, ce este sănătatea financiară, sondată acum de experții BRD?

Ce este sănătatea financiară

Sănătatea financiară nu este alceva decât situația financiară a unei persoane, care include economiile, datoriile și investițiile acesteia. Ea evaluează capacitatea persoanei respective de a-și acoperi nevoile financiare atât în prezent, cât și în viitor. O stare financiară sănătoase poate fi deci definită drept bunăstare, acea situație care oferă securitate financiară în prezent și în viitor și independență.  Sănătatea financiară precară poate avea consecințe asupra stării de sănătate. Lipsa banilor creează un stres financiar permanent care poate afecta sănătatea mentală și fizică, viața socială și relațiile personale.   Compania de gestionare a activelor BRD Asset Management SAI a derulat un studiu prin care a măsurat gradul de sănătate financiară al publicului, în general clienții băncii. Studiul a fost creat după un model american de chestionare a publicului,  pe metodologia dezvoltată de Biroul pentru Protecția Consumatorilor de Servicii Financiare (BPCSF).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te