Acord între Romgaz şi ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră

DE Elena Andrei | 26.10.2021 - 22:16
Acord între Romgaz şi ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră/foto: ct100
Acord între Romgaz şi ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră/foto: ct100

Realizarea unui acord între Romgaz şi ExxonMobil cu privire la achiziţia participaţiei companiei americane în proiectul rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră reprezintă un pas important.

SHARE

Acordul permite ca aceste depozite de gaze naturale să ajungă în viitorul apropiat în casele românilor, a transmis, marţi seara, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

„Veşti bune! Aş dori să fac un anunţ mult aşteptat: Romgaz a finalizat negocierile exclusive şi a ajuns la un acord cu ExxonMobil privind termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022. Am încredere că în viitorul apropiat Romgaz şi OMV Petrom vor fi parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep. S-au facut paşi importanţi ca gazul din Marea Neagră să ajungă în viitorul apropiat în casele românilor", a notat Virgil Popescu.


Compania Romgaz a transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti un raport în care informează că a finalizat negocierile exclusive şi a ajuns la un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd privind termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.

„SNGN Romgaz SA şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive şi au ajuns la un acord cu privire la termenii şi condiţiile aferente achiziţiei tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum şi cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacţiei", se menţionează în raport.

Citește și

Republica Moldova, prima achiziţie de gaze naturale din surse alternative

Germania: Nord Stream 2 necesită certificare pentru exploatare

 

Acordul se va concretiza, după avizarea de către Consiliul de Administraţie şi aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SNGN Romgaz S.A., în semnarea contractului de vânzare-cumpărare acţiuni. Condiţionat de obţinerea acestor aprobări precum şi de îndeplinirea condiţiilor suspensive prevăzute de contractul de vânzare -cumpărare acţiuni, se estimează că tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru din 2022.

La data de 17 iunie 2021, cele două companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei, potrivit Agerpres.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te