Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
5.124.248 Votanți în România
28,45 %
444.832 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Prețurile la gaz și electricitate vor fi modificate de la 1 aprilie. Cât vom plăti la facturi?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.03.2024 - 18:57
Prețurile la gaz și electricitate vor fi modificate de la 1 aprilie. Cât vom plăti la facturi? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)
Prețurile la gaz și electricitate vor fi modificate de la 1 aprilie. Cât vom plăti la facturi? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Tarifele la gaze şi curent electric vor fi modificate în curând, după ce s-a pus deja în transparență decizională o ordonanță care să facă acest lucru.

SHARE

Prețul maxim plafonat al gazelor nu va fi redus sub valoarea de 0,31 lei/kWh (319 lei/MWh), însă ajustările legislative propuse în prezent, odată ce vor fi adoptate de Guvern, vor duce la o scădere a prețului efectiv plătit de către populație începând cu data de 1 aprilie.

Momentan, clienții casnici plătesc cel mai mic preț dintre prețul de contract, prețul maxim plafonat și suma dintre costul de ahiziție și marja fixă de furnizare plus tarife de rețea și taxe. La acest ultim capitol apare modificarea.

"Avem în avizare interministerială o optimizare a Ordonanței 27, schema de compensare-plafonare. Nu se modifică plafoanele acelea maximale la clientul final, la românul de acasă și la companiile românești, dar se modifică plafoanele aplicabile producătorilor.

Prețurile la gaz și electricitate vor fi modificate de la 1 aprilie. Cât vom plăti la facturi?

Asta înseamnă că furnizorii vor avea acces la energie electrică și gaze mai ieftine și apoi le vor putea vinde către populație sub plafon, în regim de competiție.

Și ne așteptăm ca, în următoarele luni, pe măsură ce aceste scăderi se reflectă în costul de achiziție al furnizorului, să vedem și facturi mai mici la români și la companiile românești. Ăsta este obiectivul nostru”, a precizat, Sebastian Burduja, la Antena 3 CNN.

La momentul de față, producătorii români de gaze sunt obligați să asigure gazele pentru consumul populației la prețul de 150 de lei/MWh, iar marja fixă a furnizorului de 12 lei/MWh.

Citește și: De ce vor scădea valoric facturile la Energie şi Gaze

De la 1 aprilie, protrivit proiectului de OUG de modificare a legislației de plafonare, prețul de 150 de lei/MWh scade la 120 de lei/MWh iar componenta de furnizare crește de la 12 la 15 lei/MWh, scrie Money.

„Important este cât costă kilowatt-oră per, deci costurile fiind mai mici, cu siguranță românii vor simți lucrul acesta și în facturi.

Așadar, de la 1 aprilie, sunt toate șansele ca prețul final plătit de populație să scadă, grație scăderii prețului gazelor din producția internă vândute de producătorii români furnizorilor pentru consumul casnicilor.

„Dacă vă uitați pe bursă, pe piețele libere și la nivel internațional și în România, veți vedea un trend descrescător, dar care se încadra în plafoanele pe care noi le aplicam producătorilor. Acum suntem sub aceste plafoane și încercăm această optimizare.

Vor prețuri mai mici

Românii care nu sunt mulțumiți de prețul pe care-l au pe factură pot, foarte ușor, să-și schimbe furnizorul și să meargă înspre cea mai bun ofertă.

Există pe site-ul ANRE un modul informatic prin care pot să compar toate ofertele din piață și le recomand să găsească cel mai bun furnizor pentru ei”, a mai spus Sebastian Burduja.

Citeşte şi: Cine sunt cei 2.000.000 de români care pot primi 1.400 lei pentru plata facturilor? În ce condiții?

Noile valori vor fi valabile un an de zile începând cu 1 aprilie 2024 deci se creează premisele ca, în absența unor situații neprevăzute, prețul gazelor să fie, iarna viitoare, mai mic decât în această iarnă.

Prețul exact, însă, va fi dificil de calculat, având în vedere faptul că intră în ecuație și prețul gazului înmagazinat.

Avem ultimele avize de luat și să intrăm cu actul normativ în ședința de Guvern.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te