Prețurile la alimente au scăzut de 5 ori mai puțin decât a promis PSD. Ieftinirile, maxim 10%

DE Florin Budescu | Actualizat: 04.08.2023 - 11:02
Ciolacu - Foto: gov.ro

Deși premierul Ciolacu a anunțat că a observat că prețurile alimentelor de bază, pentru care Guvernul a stabilit o limită a adaosului comercial, ar fi scăzut cu 35% și chiar cu 50%, datele preliminare ale prețurilor monitorizate de Concurenţă arată altceva.

SHARE

Există, arată Consiliul Concurenţei, o scădere de cel mult 10%. Cotele de adaos comercial practicate de procesatori și comercianți sunt acum de maximum 20%.

Cota de adaos comercial practicată pe întregul lanț de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție, în cazul a 14 produse agricole și alimentare.

Prețurile la alimente au scăzut de 5 ori mai puţin

Prevederile se aplică timp de 3 luni, de la 1 august. În funcție de rezultate, Executivul va lua o nouă decizie, cu privire la această măsură.

Premierul Ciolacu susține acum că a observat o scădere cu 35% și chiar cu 50% a prețurilor la alimentele de bază, pentru care Guvernul a stabilit un mecanism de reducere a adaosului comecial.

Newsweek a scris de pe 1 august că preţurile au scăzut şi cu 50%.

Citeşte şi: Oamenii sunt revoltați, după ce ministrul Agriculturii a văzut scăderi de preț la alimente cu 50%. „Basme!

Într-o postare pe rețelele de socializare, ministrul Agriculturii, Florin Barbu anunța costuri mai mici la alimente.

„Este 1 august și prețurile la 14 alimente care fac parte din coșul de cumpărături de bază, au scăzut chiar până la 50%, așa cum ne-am asumat!

Măsura PSD se dovedește viabilă din punct de vedere economic, iar criticii care acuzau intervenția statului în economie și, timp de o lună, au desființat-o fără nicio bază, văd astăzi că au greșit!

Citeşte şi: Instituțiile verifică prețurile la alimentele de bază pentru a vedea dacă sunt aplicate scăderile

Reacțiile nu au întârziat să apară din partea oamenilor, care spun că prețurile din magazine nu erau schimbate cu mult.

„Unde se găsesc aceste prețuri, chiar sunt curios, eu nu le-am văzut nici la piețe, nici în magazine ! Sau se poate beneficia de aceste prețuri pe baza carnetului de partid, ca la cantina Parlamentului?

Așa se întâmplă când îți face altcineva cumpărăturile! Și s-ar putea să mai apară o altă problemă, vor fi băgați în faliment producătorii români, dar asta oricum nu contează!”, a scris un cetățean.

Surse din cadrul Consiliului Concurenței au declarat pentru Profit.ro că datele preliminare observate de angajații instituției indică însă, la acest moment, o reducere de cel mult 10%, la anumite produse din lista de alimente de bază, stabilită de Guvern.

Citeşte şi: Concurenţa, în control la companii. Verifică felul cum se reduc preţurile la alimentele de bază

”Reducerile observate în ultima lună sunt între 0% și 10%, având în vedere că la lapte deja prețurile fuseseră reduse.

E adevărat că, la anumite produse, precum o anumită categorie de lapte, mai scump, prețul a scăzut și cu 20%, dar acesta nu face parte din lista cu alimente de bază”, au precizat sursele citate.

Potrivit acestora, în funcție de data la care se vor raporta în cele din urmă prețurile, primele rezultate privind scăderea prețurilor ar putea să fie mai mari, dar scăderi de până la 50% sunt greu de raportat, în prezent", au explicat sursele citate.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te