Premierul Ciucă a discutat, la Cernavodă, despre două proiecte de investiții în energie nucleară

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.02.2022 - 17:12
Premierul Ciucă la Cernavodă

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei au discutat, la Cernavodă, cu directorul Nuclearelectrica, despre cele două proiecte de investiții în valoare de 9 miliarde de euro, incluse în strategia energetică a României, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.

SHARE

Scopul vizitei delegației Guvernului a fost discutarea rolului energiei nucleare în strategia energetica a României și modul în care dezvoltarea programului nuclear românesc, prin proiectele de investitii ale Nuclearelectrica, va contribui la securitatea energetica si la tranziția energetică către o economie curată, menționează Nuclearelectrica, în comunicatul citat. 

La discuții au participat premierul Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, șeful Cancelariei Primului-Ministru - Mircea Abrudean, șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 

SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiții strategice in valoare estimata de 9 miliarde de euro, printre care: Retehnologizarea Unitatii 1, Proiectul Unitatilor 3 si 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici in cooperare cu NuScale, dar si proiecte suport pentru operarea curenta, cum este Instalatia de Detritiere. Proiectele de investitii ale SNN vor contribui cu energie curata, fara emisii de CO2, la stabilitatea energetica a Romaniei, la dezvoltarea socio-economica locala si nationala, la dezvoltarea industriei nucleare si la formarea unei noi generatii de specialisti, conform comunicatului citat. 

„Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeană, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziție, Guvernul susține proiectele de operaționalizare a Unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea Unității 1.Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR. Aceste proiecte vor contribui la independenta energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a declarat premierul Ciucă.

Și directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a declarat că „proiectele de investitii ale Nuclearelectrica contribuie atat la securitatea energetica, cat si in procesul de decarbonare, fiind o sursa curata de energie, in conformitate cu masurile Comisiei Europene aferente „Fit for 55” si noului Act Delegat Complementar care a inclus energia nucleara in domeniul de aplicare a Taxonomiei UE privind Finantarea Durabila. Realizarea proiectelor de investitii ale SN Nuclearelectrica SA vor conduce, dupa anul 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum si estimativ 66% din energia fara emisii de CO2 la nivel national, precum si la evitarea eliberarii in atmosfera a aproximativ 24 milioane de tone de CO2 anual”. 

La nivel global, conform datelor   publicate in analiza  McKinsey,  275 trilioane de dolari, sau aproximativ 9.2 trilioane/an, reprezinta fonduri necesare activelor fizice in perioada de tranzitie, pana la nivelul anului 20501. Fara investitii in industria nucleara, costul tranzitiei catre o economie sustenabila creste cu 1,6 trilioane de dolari, conform raportului Agentiei Internationale pentru Energie (IEA) 3.

Conform raportului cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agentia Internationala pentru Energie (IAE)2 in colaborare cu Agentia pentru Energie Nucleara (OECD-NEA) in 2020, retehnologizarea cel mai scazut cost al electricitatii dintre toate sursele de energie - in medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliana; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe carbune.). Costul energiei generata de capacitati nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, in timp ce costul energiei generata de reactoarele modulare mici (SMR) NuScale este 64 USD/MWh, la costul fortei de munca din SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te