Pe ce loc se află România la prețurile la energie în Europa. Plătim cele mai mari facturi

DE Alexandra Lupascu | 29.10.2023 - 15:18
Pe ce loc se află România la prețurile la energie în Europa. Plătim cele mai mari facturi Foto: freepik.com

Nu mai este un secret faptul că în România prețurile au atins un nivel record, iar în ceea ce privește energia acestea sunt de-a dreptul copleșitoare. Conform Eurostat, țara noastră se află printre locurile din Europa unde a fost înregistrate cele mai mari creșteri de preț.

SHARE

Nu mai este un secret faptul că în România prețurile au atins un nivel record, iar în ceea ce privește energia acestea sunt de-a dreptul copleșitoare.

Conform Eurostat, țara noastră se află printre locurile din Europa unde a fost înregistrate cele mai mari creșteri de preț.

Cât de mult s-a scumpit energia în România. În primul semestru al anului 2023, tarifele medii la electricitate pentru gospodăriile din Uniunea Europeană au înregistrat o creștere semnificativă față de aceeași perioadă din 2022, trecând de la 25,3 euro la 100 kWh la 28,9 euro la 100 kWh.

Datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) indică că Țările de Jos, Lituania și România au înregistrat cele mai mari creșteri în moneda lor națională.

Pe ce loc se află România la prețurile la energie în Europa. Plătim cele mai mari facturi

Acestea sunt cele mai ridicate tarife la electricitate înregistrate până acum de când Eurostat a început să publice statistici în acest sens, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Creșterea tarifelor a fost declanșată inițial chiar înaintea invadării Ucrainei de către Rusia și s-a accentuat semnificativ în al doilea semestru al anului 2022.

Această tendință s-a stabilizat odată cu creșterea prețului gazelor naturale, care a devenit un combustibil mai costisitor.

Această evoluție a avut loc ca urmare a reducerii importurilor din Rusia și a căutării altor surse de import.

Citeşte şi: Până când poate fi folosit cardul de energie la plata facturilor. 2.000.000 de oameni l-au primit

Prețurile pe piața energiei sunt influențate în mare măsură de prețul gazelor naturale, acest combustibil fiind considerat referința pentru stabilirea tarifelor la electricitate.

Cu toate acestea, au fost luate măsuri pentru a atenua presiunile asupra consumatorilor, printre care se numără subvențiile.

Prețurile, fără taxele pe electricitate și gazele naturale, au cunoscut o ușoară scădere. Parțial, statele membre ale UE au renunțat la măsurile de sprijin.

Prin urmare, prețurile cu taxe percepute consumatorilor finali sunt ușor mai ridicate decât în primul semestru al anului 2022.

În comparație cu prima jumătate a anului 2022, în primele șase luni ale acestui an, ponderea taxelor în factura la electricitate a scăzut de la 23% la 19% (cu o reducere de 4%), iar în factura de gaze de la 27% la 19% (cu o reducere de 8%).

În ce țări sunt înregistrate cele mai mari creșteri

Toate statele membre ale UE au implementat subvenții guvernamentale, reduceri de taxe și impozite pentru a compensa tarifele ridicate la energie.

În prima jumătate a anului 2023, față de aceeași perioadă din 2022, tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici au înregistrat creșteri în 22 de state membre ale Uniunii Europene.

Citeşte şi: Românii au vrut să plătească rate și biciclete cu cardul de energie. Care a fost factura medie

Cea mai semnificativă creștere, exprimată în moneda națională, a fost înregistrată în Țările de Jos (+953%), Lituania (+88%), România (+77%) și Letonia (+74%), în timp ce cea mai mică creștere a fost în Spania (cu o scădere de 41%) și Danemarca (cu o scădere de 16%).

Scăderi mai puțin semnificative au fost consemnate în Portugalia (cu o scădere de 6%), Malta (cu o scădere de 3%) și Luxemburg (cu o scădere de 0,4%).

În Țările de Jos, creșterea este rezultatul mai multor factori, printre care includ lipsa continuării măsurilor de sprijin din 2022 și dublarea impozitelor pe energie electrică pentru gospodării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te