Nu toți românii vor plăti impozit în 2023. Vezi dacă ești pe lista celor scutiți de taxe

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.01.2023 - 13:56
Nu toți românii vor plăti impozit în 2023. Vezi dacă ești pe lista celor scutiți de taxe - FOTO: Profimedia

Autoritățile au decis să majoreze lista celor care vor fi scutiți de impozite în 2023. Printre cei care beneficiază de scutire de impozit pe venit îi regăsim, în premieră, pe IT-ştii din sectorul public, urmând să beneficieze de aceleaşi facilităţi fiscale precum cei din privat.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Vorbim despre IT-şti care deservesc instituţii precum Ministerul Finanţelor, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei şi care sunt încadraţi cu funcţii precum administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator, proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor, inginer de dezvoltare a produselor software.

Tot de la 1 ianuarie 2023 beneficiază de o scutire de impozit şi părinţii care au copii la şcoală, grădiniţă sau creşă.

La prima vedere pare o decizie remarcabilă, părinţii primind o scutire din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creşă, grădiniţă sau şcoală.

Citește și: Ce se întâmplă cu bacșișurile: cum le dai, cum le iei și cu ce rămân cei care le primesc și statul

 

Însă, de fapt, asta se traduce într-o creştere a salariului net cu doar 10 lei pentru fiecare copil înscris la o unitate de învăţământ, potrivit  ObservatorNews.

Scutirea de impozit pentru persoane cu handicap

Persoanele cu handicap beneficiază de mai multe facilităţi fiscale, măsura având ca scop încercarea de a uşura, pe cât posibil, viaţa acestora.

Printre altele, persoanele cu handicap pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat.

Citește și: Putin se retrage în 2023. Nu vrea să riște o lovitură de stat, să sfârșească precum Gaddafi

De asemenea, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, salarii şi asimilate salariilor, pensii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, etc.

Nu în ultimul rând, persoanele care însoţesc sau sunt asistenţi personali ai persoanelor cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale.

În plus, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, pe terenul aferent clădirii de domiciliu, pe mijloacele de transport aflate în proprietate sau coproprietate, etc.

Scutiri de la plata impozitului pe clădire şi teren

Pe lângă persoanele cu handicap, mai sunt şi alte categorii de persoane care beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe clădire şi a impozitului pe teren.

Ne gândim aici în special la persoanele care au calitatea de revoluţionar, persoanele care au calitatea de militari participanți la acțiuni militare speciale din străinătate, persoanele care au calitatea de veterani de război, văduve de veterani de război, văduve necăsătorite ale veteranilor de război sau persoanele ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară ori constau în exclusivitate din indemnizație de șomaj sau ajutor social.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te